- 500 g mięsa mielonego (z szynki lub z indyka)*
- 150 g pieczarek
- 1 szklanka ugotowanego brokuła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
- ok. 1/3 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz
- szczypta czerwonej papryki
- olej do smażenia
- Cebulę podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone pieczarki.
- Brokuły pokroić na bardzo drobne kawałki.
- Do miski przełożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać.
- Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.
- Formować kotlety i smażyć na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
* Mięso Najlepiej zmielić samemu w domu. Jeśli kupujecie gotowe, koniecznie sprawdźcie jego skład.
bardzo fajny przepis, do tej pory zawsze robiłam z jajkiem
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do eksperymentów w kuchni, bo kotlety nie muszą smakować zawsze tak samo :)
UsuńJa tak samo zawsze z jajkiem i w panierce taki rewolucyjny pomysł mam nadzieje że bardzo smaczny muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńZachęcam, daj znać czy smakowały.
UsuńWłaśnie zrobiłam ,są wspaniałe , rodzinka się zajadała , ten brokuł nadaje wspaniałego specyficznego smaku , polecam !!!!
OdpowiedzUsuńSuper! Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że Wam również spodobały się kotlety w tej wersji :)
Usuń