Inspiracja z książki "Kuchnia indyjska", połączyłam dwa różne przepisy i wykorzystałam składniki, jakie znalazłam w lodówce ;).
Wyszło pyszne, letnie danie z kalafiorem. Zachęcam do przygotowania.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 500 g piersi kurczaka
- 400 g pieczarek
- 1 kalafior
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy (u mnie ze sklepu Evita)
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (lub więcej)
- sól, pieprz
- 1/2-1 szklanka wody (wlewać stopniowo)
- olej do smażenia
- siekana natka pietruszki
- Cebulę i czosnek zmielić na drobno blenderem lub posiekać.
- Dodać 1 łyżeczkę kurkumy, sól i pieprz. Wymieszać.
- Na rozgrzanym oleju, na dużej patelni, podsmażyć cebulę z przyprawami.
- Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki. Wymieszać i usmażyć.
- Do dużego garnka wlać mleko, pół szklanki wody, dodać pastę curry, 1 łyżeczkę kurkumy, sól i pieprz. Wymieszać i podgrzać.
- Następnie do garnka wrzucić kalafiora podzielonego na bardzo drobne różyczki.
- Po lekkim podgotowaniu kalafiora, dołożyć podsmażonego kurczaka z pieczarkami.
- Wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, do miękkości kalafiora, dolewając ewentualnie resztę wody według uznania (w zależności czy chcemy rzadsze curry czy nie).
- Na koniec dodać siekaną natkę pietruszki. Podawać z ryżem.
Pięknie wygląda ten kalafior :) Muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńmniammmmm jak mi tutaj zapachniało:) idealnie trafiłaś ze smakami
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo lubię! Super wygląda :)
OdpowiedzUsuń