7 sierpnia 2014

Mleko migdałowo - owsiane (lub migdałowe)

Bardzo smaczne, domowy napój roślinny. 
Użyłam gotowych mielonych migdałów. 
Mleko przygotowałam przy pomocy urządzenia Chufamix, ale oczywiście można przygotować je standardowo, przy użyciu blendera i sitka. 
Można pominąć płatki owsiane i zrobić mleko tylko z migdałów (wówczas używamy chłodnej wody).

  • 100 g mielonych migdałów bez skóry (lub całych, namoczonych przez kilka godzin)
  • 50 g płatków owsianych górskich2 łyżki domowego cukru waniliowego  (lub innego środka słodzącego)
  • 1 litr wody
  1. Wlej 1/2 l. gorącej wody (ok.80'C) do naczynia. 
  2. Wsyp naczynia (lub blednera) płatki owsiane oraz dodaj środek słodzący.
  3. Pozostaw na 10 minut. 
  4. Po tym czasie wlej 1/2 l. zimnej wody i dodaj migdały.
  5. Blenderem zmiksuj składniki, podnieś wkład filtrujący i odcedź mleko.
  6. Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Przed spożyciem zamieszaj.

1 komentarz:

  1. uwielbiam wszelkie takie mleka, migdałowe też muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).