A Wy, z jakimi dodatkami najbardziej lubicie placuszki z cukinii?
- 1 średnia cukinia
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 3 łyżki mąki pszennej (lub więcej - w zależności od konsystencji ciasta)
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- ok. 1/4-1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Cukinię obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka), lekko posolić i po kilku minutach odcisnąć nadmiar soku.
- W tym czasie kaszę zalać wrzącą wodą (tak, aby przykryła kaszę) i pozostawić do wchłonięcia wody na ok. 5 minut.
- Do miski z cukinią dodać kaszę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
- Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju.
Kuskus i cukinia w plackach. To robi wrażenie. ;)
OdpowiedzUsuńJutro będą :)
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać czy smakowały.
UsuńFajny przepis, tym bardziej wyrazy uznania, że zawiera sezonowy produkt (cukinia). Ja takie placuszki najchętniej spałaszowałabym z jogurtem greckim.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspaniały pomysł , wykonane , zjedzone i powtórzone bo tak smakowało całej rodzince.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, cieszę się, że placuszki smakowały :)
Usuńile plackow wychodzi.?
OdpowiedzUsuńNie liczyłam, bo mi rodzinka wyjadała na bieżąco ;) ale wychodzi sporo. Najlepiej spróbować z połowy porcji pierwszym razem :).
UsuńA można czymś zastąpić mąkę pszenną?
OdpowiedzUsuńDowolną mąką.
Usuń