22 kwietnia 2013

Chleb zmieniający życie - bez mąki, z samych ziaren (najzdrowszy chleb na świecie)

Chleb zmieniający życie - bez mąki, z samych ziaren (najzdrowszy chleb na świecie)

"Chleb zmieniający życie" czy "chleb życia", tak jest potocznie nazywany ten niezwykły chleb. Składa się z samych ziaren, nasion, orzechów i płatków. Jest specyficzny, ponieważ nie zawiera mąki.
Wszystkie składniki sklejone są ze sobą za pomocą babki płesznik (psyllium), czyli błonnika pokarmowego. 
Gdy zobaczyłam chlebek jakiś miesiąc temu (na My New Roots), wiedziałam, że muszę go upiec. Uwielbiam ziarna i orzechy, no i lubię też chleb oraz wszelkie nowości, więc przepis idealny dla mnie:).
Jest bardzo smaczny i zdrowy, ma zapach i smak razowego chleba słonecznikowego. Utrzymuje świeżość przez 5 dni (choć nie sądzę, że wystarczy na tak długo). Można go zamrażać, a składniki można modyfikować wg upodobań.  
Jest szybki w przygotowaniu: 10 minut, ale oczywiście musimy doliczyć czas oczekiwania (min. 2 godz.), pieczenia (1 godz.) i stygnięcia (4-6 godz.) .
 
Składniki na małą keksówkę (ok. 13 kromek):
  • 135g nasion słonecznika (lub mieszanki słonecznika i dyni)
  • 90 g nasion siemienia lnianego
  • 65g migdałów (lub orzechów laskowych, włoskich, nerkowców)
  • 145 g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 2 łyżki nasion chia 
  • 4 łyżki łusek psyllium (lub 3 łyżki sproszkowanych łusek)  
  • 1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła (syropu klonowego/ stewii/ ksylitolu)
  • 3 łyżki stopionego oleju kokosowego lub ghee (lub oleju rzepakowego)
  • 350 ml wody
  1. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki
  2. Syrop klonowy/ksylitol, olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników. 
  3. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżeczki wody).  
  4. Wyłożyć do silikonowej keksówki. 
  5. Odstawić na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc). Gdy ciasto jest gotowe, powinno zachować swój kształt nawet przy odginaniu foremki.
  6. Rozgrzać piekarnik do 175'C. Chleb umieścić  na środkowej półce piekarnika i piec przez 20 minut. 
  7. Wyjąć chleb z foremki i umieścić go do góry dnem, bezpośrednio na ruszcie i piec przez kolejne 30-40 minut.  
  8. Odstawić do wystygnięcia przed krojeniem na kilka godzin, w przeciwnym razie chleb będzie się rozpadał podczas krojenia. Kroić dosyć grube kromki. Przechowywać w szczelnym opakowaniu do 5 dni.


34 komentarze:

  1. Gdzie nabyłaś te łuski?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście w internecie, na Allegro ;)

      Usuń
    2. zamiast łusek stosuję otręby pszenne

      Usuń
    3. W aptece są,łuski babki płesznik się nazywają

      Usuń
  2. Ja zastąpiłam płatki owsiane jaglanymi, a blaszkę dodatkowo obsypałam zmielonym siemieniem lnianym - chlebek jest CUDOWNY!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!!! Cieszę się Elizo, że wypróbowałaś przepis i że chlebek zasmakował :)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Śliczny Ci wyszedł! Piszesz,że gdy jest gotowy, to nawet przy odginaniu zachowuje formę. U mnie, po odstawieniu na noc, potrzebna była foremka w której był surowy jeszcze chleb do innego celu, wyjęłam z niej chleb i piekłam w samym papierze. Wyszedł idealny kształt i nic się nie zdeformowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i pewnie dzięki temu jeszcze szybciej się upiekł :) super, ze też zrobiłaś chlebek:)

      Usuń
  4. A czym mogę zastąpić łuski psyllium? bez ich dodatku też wyjdzie? Wygląda obłędnie! uwielbiam orzechy i nasiona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam niczym zastępować. Wprawdzie mielone siemię lniane wygląda się podobnie do psyllium po zalaniu wodą, ale nie zaryzykowałabym takiego eksperymentu w przypadku tego chleba (ewentualnie można by spróbować w przypadku płaskiego chlebka http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/05/najzdrowszy-chleb-bez-maki-w-25-minut.html - ale to już na Twoją odpowiedzialność ;) ).

      Usuń
    2. Przepraszam a gdzie można kupić łuski psyllium

      Usuń
    3. W sklepach ze zdrową żywnością lub na Allegro.

      Usuń
  5. masz genialne przepisy na chleby! :D
    ten to chyba nawet jutro wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam do wypróbowania tego chleba, trochę trzeba poczekać przed i po pieczeniu ale naprawdę warto :) a jeśli nie masz tyle cierpliwości to polecam też inne - płaskie chlebki z ziarnami.

      Usuń
  6. gdzie w 3-mieście można kupić taki chleb ?

    OdpowiedzUsuń
  7. witam, chce zrobic ten chlebek ale brakuje mi psyllium. Na allegro nie wiem co wybrać bo jest : łuska łupiny i na opakowaniu maja jasniejszy kolor lub podpisane jest nasiona ziarna i kolor ciemniejszy.. czym to sie rozni i jaki lepiej wybrac? a moze masz sprawdzony sklep z ktorego zamawiasz?:) bede wdzieczna za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, wybierz łuski/łupiny w jasnym kolorze. Najczęściej zamawiam przez Allegro.
      Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :).

      Usuń
  8. witam jeszcze raz :) zamówiłam tak jak doradziłas łuski, ale dostałam też w gratisie nasiona babki płesznik. Czy coś takiego też się nadaje do tego chlebka? mogłabyś napisać jaka jest różnica? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie są łupiny i tak też stosuję. Z nasionami nie próbowałam, ale jak je masz, to można chyba spróbować dać pół na pół z łuskami i sprawdzić czy chlebek wyjdzie ;).

      Usuń
  9. czy zamiast oleju kokosowego sprawdzi się oliwa z oliwek? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety ten chleb wcale nie jest zdrowy.. Ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy, migdały trzeba poddać bardzo wysokiej temperaturze. To spowoduje, że zawarte w nich tłuszcze nienasycone utlenią się stając się fabryką wolnych rodników. Ziarna i orzechy są zdrowe ale tylko na zimno. Podobnie nigdy nie powinno się smażyć na olejach roślinnych z wyjątkiem kokosowego. Również smażone ryby po poddaniu wysokiej temperaturze nie są już zdrowe. To jest prosta elementarna wiedza chemiczna, o której mało kto wie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, jednak lubię i na pewno będę od czasu do czasu piekła taki chleb - jest to lepsze od bezwartościowego chleba pszennego na drożdżach... ;).
      Polecam też chlebek z płatków owsianych, bez mąki, który często piekę: (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/06/owsiany-chleb-bezglutenowy-bez-maki.html) lub inne rodzaje (etykieta pieczywo).

      Usuń
    2. Wszystko po poddaniu wys. temp. nie jest zdrowe, gdyż traci witaminy i ulega niekorzystnej dla człowieka degradacji. Zatem proponuję nie piec, nie smażyć, nie gotować, nie pić alkoholu bo wszak też przetworzony i wzbogacony shitem, i jeść wszystko na surowo, włącznie z tą rybą, delektując się jej tasiemcami ;-) Good luck z takimi radykalnymi poglądami. Na pewno proponowany chleb jest milion x zdrowszy od takiego z folii z marketu. A elementarna wiedza chemiczna ulega stałej zmianie, jak np dziś już wiadomo że olej kokosowy też jest niezdrowy. Trzeba wybierać mniejsze zło i nie dać się zwariować!

      Usuń
  11. chce zrobic ten chlebek,ale jak zamienic (g) na cup.czy moze byc blaszka metalowa lub szklana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być dowolna blaszka, tylko wyłożona papierem do pieczenia.
      Nie wiem czy są jakieś przeliczniki z gram na cup. Możesz użyć do przeliczenia strony ileważy.pl. Na szczęście w chlebku składniki nie muszą być aż tak rygorystycznie przestrzegane co do grama, ważne, żeby całość trzymała się razem przed pieczeniem.

      Usuń
  12. Chlebek SUPER! Piekłam wielokrotnie.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).