"Chleb zmieniający życie" czy "chleb życia", tak jest potocznie nazywany ten niezwykły chleb. Składa się z samych ziaren, nasion, orzechów i płatków. Jest specyficzny, ponieważ nie zawiera mąki.
Wszystkie składniki sklejone są ze sobą za pomocą babki płesznik (psyllium), czyli błonnika pokarmowego.
Gdy zobaczyłam chlebek jakiś miesiąc temu (na My New Roots), wiedziałam, że muszę go upiec. Uwielbiam ziarna i orzechy, no i lubię też chleb oraz wszelkie nowości, więc przepis idealny dla mnie:).
Jest bardzo smaczny i zdrowy, ma zapach i smak razowego chleba słonecznikowego. Utrzymuje świeżość przez 5 dni (choć nie sądzę, że wystarczy na tak długo). Można go zamrażać, a składniki można modyfikować wg upodobań.
Jest szybki w przygotowaniu: 10 minut, ale oczywiście musimy doliczyć czas oczekiwania (min. 2 godz.), pieczenia (1 godz.) i stygnięcia (4-6 godz.) .
Jest szybki w przygotowaniu: 10 minut, ale oczywiście musimy doliczyć czas oczekiwania (min. 2 godz.), pieczenia (1 godz.) i stygnięcia (4-6 godz.) .
- 135g nasion słonecznika (lub mieszanki słonecznika i dyni)
- 90 g nasion siemienia lnianego
- 65g migdałów (lub orzechów laskowych, włoskich, nerkowców)
- 145 g płatków owsianych (bezglutenowych)
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki łusek psyllium (lub 3 łyżki sproszkowanych łusek)
- 1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
- 1 łyżka dowolnego słodzidła (syropu klonowego/ stewii/ ksylitolu)
- 3 łyżki stopionego oleju kokosowego lub ghee (lub oleju rzepakowego)
- 350 ml wody
- Wymieszać w misce wszystkie suche składniki.
- Syrop klonowy/ksylitol, olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników.
- Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżeczki wody).
- Wyłożyć do silikonowej keksówki.
- Odstawić na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc). Gdy ciasto jest gotowe, powinno zachować swój kształt nawet przy odginaniu foremki.
- Rozgrzać piekarnik do 175'C. Chleb umieścić na środkowej półce piekarnika i piec przez 20 minut.
- Wyjąć chleb z foremki i umieścić go do góry dnem, bezpośrednio na ruszcie i piec przez kolejne 30-40 minut.
- Odstawić do wystygnięcia przed krojeniem na kilka godzin, w przeciwnym razie chleb będzie się rozpadał podczas krojenia. Kroić dosyć grube kromki. Przechowywać w szczelnym opakowaniu do 5 dni.
:-) pychotka!!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy ten chlebuś:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i jest mega zdrowy!
OdpowiedzUsuńDokładnie:) a jak smakuje...
UsuńGdzie nabyłaś te łuski?:)
OdpowiedzUsuńoczywiście w internecie, na Allegro ;)
Usuńzamiast łusek stosuję otręby pszenne
UsuńW aptece są,łuski babki płesznik się nazywają
Usuńale napakowany ziarnami :) pychotka!
OdpowiedzUsuńJa zastąpiłam płatki owsiane jaglanymi, a blaszkę dodatkowo obsypałam zmielonym siemieniem lnianym - chlebek jest CUDOWNY!!!
OdpowiedzUsuńSuper!!! Cieszę się Elizo, że wypróbowałaś przepis i że chlebek zasmakował :)
UsuńPozdrawiam:)
Śliczny Ci wyszedł! Piszesz,że gdy jest gotowy, to nawet przy odginaniu zachowuje formę. U mnie, po odstawieniu na noc, potrzebna była foremka w której był surowy jeszcze chleb do innego celu, wyjęłam z niej chleb i piekłam w samym papierze. Wyszedł idealny kształt i nic się nie zdeformowało :)
OdpowiedzUsuńi pewnie dzięki temu jeszcze szybciej się upiekł :) super, ze też zrobiłaś chlebek:)
UsuńA czym mogę zastąpić łuski psyllium? bez ich dodatku też wyjdzie? Wygląda obłędnie! uwielbiam orzechy i nasiona :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam niczym zastępować. Wprawdzie mielone siemię lniane wygląda się podobnie do psyllium po zalaniu wodą, ale nie zaryzykowałabym takiego eksperymentu w przypadku tego chleba (ewentualnie można by spróbować w przypadku płaskiego chlebka http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/05/najzdrowszy-chleb-bez-maki-w-25-minut.html - ale to już na Twoją odpowiedzialność ;) ).
UsuńPrzepraszam a gdzie można kupić łuski psyllium
UsuńW sklepach ze zdrową żywnością lub na Allegro.
Usuńmasz genialne przepisy na chleby! :D
OdpowiedzUsuńten to chyba nawet jutro wypróbuję! :)
Dziękuję :) Zachęcam do wypróbowania tego chleba, trochę trzeba poczekać przed i po pieczeniu ale naprawdę warto :) a jeśli nie masz tyle cierpliwości to polecam też inne - płaskie chlebki z ziarnami.
Usuńgdzie w 3-mieście można kupić taki chleb ?
OdpowiedzUsuńw piekarniach Mielnik
Usuńwitam, chce zrobic ten chlebek ale brakuje mi psyllium. Na allegro nie wiem co wybrać bo jest : łuska łupiny i na opakowaniu maja jasniejszy kolor lub podpisane jest nasiona ziarna i kolor ciemniejszy.. czym to sie rozni i jaki lepiej wybrac? a moze masz sprawdzony sklep z ktorego zamawiasz?:) bede wdzieczna za odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńWitaj, wybierz łuski/łupiny w jasnym kolorze. Najczęściej zamawiam przez Allegro.
UsuńPozdrawiam i życzę udanego wypieku :).
witam jeszcze raz :) zamówiłam tak jak doradziłas łuski, ale dostałam też w gratisie nasiona babki płesznik. Czy coś takiego też się nadaje do tego chlebka? mogłabyś napisać jaka jest różnica? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńW oryginalnym przepisie są łupiny i tak też stosuję. Z nasionami nie próbowałam, ale jak je masz, to można chyba spróbować dać pół na pół z łuskami i sprawdzić czy chlebek wyjdzie ;).
Usuńczy zamiast oleju kokosowego sprawdzi się oliwa z oliwek? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak.
Usuńsuper pomysł na chlebek :)
OdpowiedzUsuńNiestety ten chleb wcale nie jest zdrowy.. Ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy, migdały trzeba poddać bardzo wysokiej temperaturze. To spowoduje, że zawarte w nich tłuszcze nienasycone utlenią się stając się fabryką wolnych rodników. Ziarna i orzechy są zdrowe ale tylko na zimno. Podobnie nigdy nie powinno się smażyć na olejach roślinnych z wyjątkiem kokosowego. Również smażone ryby po poddaniu wysokiej temperaturze nie są już zdrowe. To jest prosta elementarna wiedza chemiczna, o której mało kto wie.
OdpowiedzUsuńMasz rację, jednak lubię i na pewno będę od czasu do czasu piekła taki chleb - jest to lepsze od bezwartościowego chleba pszennego na drożdżach... ;).
UsuńPolecam też chlebek z płatków owsianych, bez mąki, który często piekę: (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/06/owsiany-chleb-bezglutenowy-bez-maki.html) lub inne rodzaje (etykieta pieczywo).
Wszystko po poddaniu wys. temp. nie jest zdrowe, gdyż traci witaminy i ulega niekorzystnej dla człowieka degradacji. Zatem proponuję nie piec, nie smażyć, nie gotować, nie pić alkoholu bo wszak też przetworzony i wzbogacony shitem, i jeść wszystko na surowo, włącznie z tą rybą, delektując się jej tasiemcami ;-) Good luck z takimi radykalnymi poglądami. Na pewno proponowany chleb jest milion x zdrowszy od takiego z folii z marketu. A elementarna wiedza chemiczna ulega stałej zmianie, jak np dziś już wiadomo że olej kokosowy też jest niezdrowy. Trzeba wybierać mniejsze zło i nie dać się zwariować!
Usuńchce zrobic ten chlebek,ale jak zamienic (g) na cup.czy moze byc blaszka metalowa lub szklana?
OdpowiedzUsuńMoże być dowolna blaszka, tylko wyłożona papierem do pieczenia.
UsuńNie wiem czy są jakieś przeliczniki z gram na cup. Możesz użyć do przeliczenia strony ileważy.pl. Na szczęście w chlebku składniki nie muszą być aż tak rygorystycznie przestrzegane co do grama, ważne, żeby całość trzymała się razem przed pieczeniem.
Chlebek SUPER! Piekłam wielokrotnie.
OdpowiedzUsuń