29 lipca 2016

Gulasz wieprzowy gotowany w wolnowarze

Gulasz wieprzowy z wonowaru
Dla wielbicieli gulaszy polecam prostą wersję z mięsa wieprzowego.
Ostatnio wypróbowałam przygotowanie gulaszu w wersji innej niż do tej pory - duszonego przez 10 godzin w wolnowarze Russell Hobbs
W tym czasie produkty są wolno podgrzewane w niższej temperaturze, tracą mniej wartości odżywczych, a urządzenie pobiera mniej prądu niż np. podczas przygotowania na elektrycznej płycie kuchennej. 

Jeśli nie posiadasz wolnowaru, podsmaż składniki na patelni, przełóż do garnka, podlej wodą i duś na bardzo małym ogniu przez ok. godzinę, często mieszając.

Składniki na ok. 3 porcje:
  • 500 g mięsa wieprzowego (z szynki)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz, papryka słodka wędzona
  • 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • ok. 2 łyżeczki przyprawy do mięsa duszonego/gulaszu*
  • 1-2 łyżki dowolnej mąki* 
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub inne warzywa, np. kawałek papryki 

  1. Mięso pokrój w kostkę równej wielkości.
  2. Oprósz w przyprawie do mięs, soli, pieprzu i papryce
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę.
  4. Garnek wolnowaru postaw na płycie grzejącej, wlej olej i podgrzej.
  5. Do garnka wrzuć cebulę oraz mięso i obsmaż przez chwilę.
  6. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki (lub startą na tarce) i smaż kolejną chwilę.
  7. Garnek przełóż do podstawy wolnowaru i włącz poziom 1.
  8. Dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki lub plasterki, ziele, liść laurowy, trochę przyprawy do mięs i soli. Wymieszaj i przykryj pokrywą. Nie dolewaj wody.
  9. Po 9 godzinach otwórz pokrywę i spróbuj czy nie trzeba przyprawić.
  10. Wierzch posyp mąką i zamieszaj. Przykryj i duś jeszcze przez godzinę.
  11. Tuż przed podaniem dodaj natkę pietruszki i jeśli potrzeba, dolej odrobinę wody.
 * dla osób z alergią - bezglutenowej
 
Gulasz w wolnowarze po 10 godzinach (wyszły 3 porcje, choć zmieściłoby się więcej).
Gulasz wieprzowy z wonowaru


1 komentarz:

  1. Posiadam taki sam wolnowar,dzisiaj robiłam bigos,wyszedł mega,gulasz zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).