Bardzo dobrze smakuje, gdy jest opieczony w tosterze, a najlepiej kroi się po kilku godzinach od wypieku. Wychodzi wilgotny, przypomina konsystencją razowca.
Za pierwszym razem piekłam do z dodatkiem drożdży, ale nie wpłynęło to znacząco na jego wyrośnięcie, więc kolejny wypiek był bez drożdży oraz cukru i chleb wyszedł również ok.
Babkę płesznik można pominąć, jeśli ktoś nie ma (piekłam chlebek ponownie i bez tego dodatku też się udał).
Polecam Wam również mój ulubiony chleb bez mąki, z samych ziaren, a jeśli wolicie chleby na zakwasie - pyszny chleb pszenno-żytni i chleb żytni razowy 2000, a dla dbających o linię chleb fitness z samych otrąb owsianych.
Pod etykietą "pieczywo" znajdziecie ponad 40 przepisów na różne bułki, chlebki z mikrofali, chleby na sodzie, z automatu, na drożdżach, na zakwasie itp...)
Przepis na chleb z płatków owsianych:
Składniki na 2 małe keksówki:- 400 g zmielonych płatków owsianych górskich (dla osób z nietolerancjami bezglutenowych)
- 230 g zmielonego siemienia lnianego (1 kubek poj. 320 ml)
- 3 łyżki psyllium (babka płesznik)
- 4 łyżki mieszanki dowolnych nasion (np. słonecznik, dynia, siemię lniane, czarnuszka)
- 1 czubata łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- ok. 650-655 ml mleka roślinnego lub wody (2 pełne kubki)
- Wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Następnie wlej mleko oraz olej i ponownie wymieszaj.
- Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce (jeśli nie mamy czasu, można na kilka minut, aby siemię zwiększyło objętość).
- Przełóż do małych keksówek silikonowych (lub tradycyjnych, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami).
- Piecz około 40 minut w 190'C.
- Następnie wyłącz piekarnik i zostaw chleb w lekko uchylonym piekarniku na pół godziny.
- Po przestudzeniu można już jeść, ale najlepiej kroi się po kilku godzinach od wypieku.
- Przechowuj w lodówce lub schowaj do zamrażalnika.
Przepis autorski. Jeśli zainspiruje Cię, proszę podaj link do źródła na swoim blogu :).
Dołącz do obserwujących ;)
Koniecznie muszę spróbować upiec ! :)
OdpowiedzUsuńJa też będę próbowała upiec.
OdpowiedzUsuńczemu psylium a nie babka płesznik?
OdpowiedzUsuńTo to samo (psyllium, potocznie zwane jest babką płesznik).
UsuńPsyllium to nazwa lacinska, babka plesznik to nazwa polska
UsuńA czy psylium można zastąpić czymś innym?
OdpowiedzUsuńMożna nawet pominąć (piekłam wersję bez niego i też chleb wyszedł ok.) lub dodać więcej siemienia lnianego.
UsuńUpiekłam go dzisiaj, niestety nie mogłam zmielić siemienia lnianego i dałam go w całości... Trochę się rozpada, ale w smaku jest dobry :)
OdpowiedzUsuńSiemię musi być zmielone - wówczas nie ma szans na rozpadanie się. I tak dobrze, że mimo dodania całych nasion da się go pokroić i zjeść ;).
UsuńSuper przepis! Właśnie upiekłam jest rewelacyjny ten chlebek !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się, że zasmakował Ci mój chlebek :). A może zdjęcie prześlesz? ;)
UsuńCzy zamiast mielonych płatków owsianych może być mąka owsiana?
OdpowiedzUsuńMoże być mąka, ale chlebek jest smaczniejszy ze zmielonych płatków (struktura przypomina razowca). Z mąki owsianej piekłam raz i chleb wychodzi bardziej zbity i wilgotny, dlatego polecam płatki.
UsuńMożesz dac foto opakowania tych płatków owsianych bezglutenowych ????
OdpowiedzUsuńNie mam możliwości dodawania w komentarzach zdjęć. Wystarczy wpisać w google "mąka owsiana bezglutenowa" i przejrzeć grafiki opakowań z przekreślonym kłosem.
UsuńA w czym mielisz płatki i siemię?
OdpowiedzUsuńW blenderze kielichowym.
UsuńChlebek wyszedł mi z wierzchu chrupiący, a w środku klejący, mokry, jak zakalec. Co robię źle?
OdpowiedzUsuńMoże być za dużo wody (za rzadkie ciasto) albo za dużo ciasta w foremce (chleb był za wysoki i się nie dopiekł).
UsuńGeneralnie chleb wychodzi lekko wilgotny, jak razowiec, ale nie mokry.
A czym mozna zastapic platki owsiane?
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować zastąpić płatkami orkiszowymi(jeśli nie unikasz glutenu).
UsuńNo własnie unikam glutenu, mleka, jaj, drozdzy i cukrów...
UsuńTo przepis idealny dla Ciebie ;) Użyj owsianych bezglutenowych (poszukaj w internecie lub w sklepie ze zdrową żywnością).
UsuńUżyłam mleka sojowego niesłodzonego, zmieszałam pół na pół zmielone płatki z mąką owsianą oraz dodałam zwykłe drożdże i wyszedł przepyszny. Może następnym razem trochę mniej soli i chyba muszę potrzymać dłużej w piekarniku albo użyć mniej mleka, niemniej jednak jestem zachwycona i dziękuję bardzo! Wreszcie pieczywo, które mogę jeść bez wyrzutów sumienia :) czy wyjdą z tego przepisu fajne bułki? Albo może ma Pani przepis na jakieś bułeczki owsiane?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :). Chlebek wychodzi wilgotny. Bułki nie wyjdą, bo masa jest raczej rzadka. Można spróbować dać o wiele mniej płynu, i przy bardzo gęstym cieście, jest szansa, że by wyszły.
UsuńRównież mam pytanie, czy przepis jest na jedną keksówkę czy na dwie?
OdpowiedzUsuńNad przepisem jest informacja, że przepis jest na 2 keksówki.
UsuńJakich rozmiarów te keksówki?
Usuń20 cm. dł.
UsuńCiasto wyszło mi bardzo gęste a w komentarzach przeczytałam że powinno być dość rzadkie. Co zrobiłam żle? wszystko odważałam wg przepisu. Właśnie się piecze. Czy wyjdzie kluch?
OdpowiedzUsuńJulita, powinno być ok. Daj znać jak wyszedł.
UsuńJeśli zostawia się ciasto przed pieczeniem na dłużej, tak się robi. Gdy wymieszasz składniki i od razu pieczesz, masa jest bardziej rzadka, niż przy tradycyjnym chlebie.
Chcialabym zrobic w formie buleczek. Czy wtedy zmieni sie czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia można skrócić (po 25-30 min. sprawdź jakie będą w środku).
UsuńKonsystencja ciasta na bułki może być trochę za rzadka, dodaj więcej płatów. Nie ma dodatku drożdży, więc bułeczki raczej nie wyrosną (chyba, że trochę ich dodasz).
I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
OdpowiedzUsuńPlz answer back as I'm looking to design my own blog and would like too
find out where u got this from. thanks
Thank you, this is motive called "simple"(from blogger platform). It is ready to use (you don't have to make the website yourself and don't have to be an software engineer to create a new post ;)).
Usuń