Najlepiej smakuje z szarymi kluchami czy zrazami.
Przepis z książki "365 obiadów poznańskich babci Moniki"
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- majeranek
- 1 łyżka tłuszczu (np. smalcu ze skwarkami lub pokroić w drobną kostkę plaster boczku i podsmażyć)
- pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól
- 2 łyżki wody (dodaję więcej, ok. 1/4 szkl.).
- Cebulę obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju.
- Do garnka włożyć kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, tłuszcz oraz wodę.
- Gotować kapustę do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodać sporo majeranku i pieprz do smaku, opcjonalnie sól.
Jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ją robię :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna wyszła mniam 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za komentarz. Cieszę się, że smakowała :).
UsuńDopiero robię,zobaczymy jaka wyjdzie
OdpowiedzUsuńwłaśnie skończyłam ja robić ... wyszła jak u babci ... pyszna :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i że kapusta smakowała :). Zachęcam do skorzystania z innych przepisów z bloga.
Usuń2 łyżki wody czy dwa litry wody? :)
OdpowiedzUsuńNa pół kilograma kapusty wystarczy dodać niewielką ilością wody. W przepisie 2 łyżki, ale można dolać trochę więcej (podczas gotowania część wyparuje, a jak zostanie - można na koniec odlać).
UsuńDziś zrobiłam do obiadku - PYCHA!! Co prawda dodatkowo przyprawilam odrobina vegety i cukru bo kapusta byla mega kwasna ale to kwestia smaku. Przepis juz polecilam mamie, sama na stale wprowadzam do menu 😊😊
OdpowiedzUsuńSmakuje bosko.
OdpowiedzUsuńjak jest za kwaśna można trochę pogotować następnie odlać wodę i wlać świeżej wody i dopiero wtedy przyprawy i cebule
OdpowiedzUsuńdokładnie
Usuń