Jeśli macie dość paczkowanych, suchych chlebów razowych, zachęcam do spróbowania tych szybkich bułeczek z patelni.
Proziaki zrobione są z mąki orkiszowej razowej, a więc nie podnoszą poziomu cukru we krwi (w przeciwieństwie do np. chleba żytniego czy pszennego z mąki 750). Proporcje mąki i wody dobierałam metodą prób.
Po więcej przepisów na różne rodzaje chleba i bułek, zapraszam do etykiety "pieczywo", a po różne przepisy z niskim indeksem glikemicznym, do etykiety "niski IG".
Przepis na szybkie, pełnoziarniste bułki z patelni (proziaki):
(składniki na ok. 12 sztuk)
- 340-350 g mąki pełnoziarnistej 1850/2000 (orkiszowej, żytniej lub pszennej)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g wody (lub mleka roślinnego)
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 jajko S
- 1/4 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej (opcjonalnie)
- Wszystkie składniki umieść w robicie kuchennym. Ciasto wyrabiaj dosyć długo (powinno być elastyczne i lekko klejące).
- Odstaw na kilkanaście minut.
- Następnie 1/3 lub 1/2 ciasta wyłóż na deskę mocno podsypaną mąką, zrób kulę, rozwałkuj na grubość 1,5-2 cm i wykrawaj małą szklanką krążki.
- Lub prościej - odrywaj małe kawałki, obtaczaj w mące, rób kulki i spłaszczaj je dłonią (wolę tę wersję).
- Piecz na średnio-rozgrzanej, suchej patelni, przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiano-brązowe (powinny lekko wyrosnąć).
Jeśli zamieścisz zdjęcie na IG lub FB, oznacz @szybkiegotowanie (chętnie zamieszczę je w mojej galerii) lub prześlij zdjęcie na e-maila/w wiadomości FB.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Podoba mi się ten przepis, wypróbuję z pewnością :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :). Możesz też wypróbować na początek wersję z mąki pszennej (jeśli nie musisz jeść z niskim IG).
UsuńJak wyrobić ciasto bez użycia robota kuchennego?
OdpowiedzUsuńZagnieść rękami :).
UsuńJaką konsystencje ma mieć ciasto? Kleiste czy raczej zwarte?
OdpowiedzUsuńZwart - tak aby można było ulepić kulę z ciasta i wałkować albo po prostu rozpłaszczyć dłońmi.
UsuńWitam, czy można zrobić na mące tortowej 1450?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wyjdą z każdej mąki. Jak napisałam powyżej przepisu, robiłam już na zwykłej mące, a teraz na razowej i wyszły ok.
UsuńNa pewno spróbuję 😊 Ja upieklam wczoraj z mąki razowej żytniej w piekarniku. Zamiast mleka jogurt naturalny. Bez jajka i soku z cytryny za to że słonecznikiem i płatkami orkiszowymi. Są super.
OdpowiedzUsuń:))
UsuńMam mega ochotę na te bułeczki, myślisz że mogę pominąć jajko, czy raczej zastąpić je siemieniem?
OdpowiedzUsuńJa bym zastąpiła wegańskim jajkiem (mielonym siemieniem z wodą). Daj znać jak wyszły bez jajka.
Usuńa czy mąka gryczana przejdzie też?
OdpowiedzUsuńPrzejdzie z każdą mąką ;).
UsuńDziękuję, że pomyślałaś o nas! Są pyszne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc w urozmaiceniu pieczywa ;). Ja również bardzo je lubię.
UsuńCzy można je upiec W piekarniku? Jeśli tak to jak długo i w jakiej temp.?
OdpowiedzUsuńNie piekłam w piekarniku, bo ich zaletą jest właśnie to, że można je szybko upiec na patelni ;). Proszę spróbować na początek ok. 20 min, wyjąć 1 i sprawdzić jaki jest stan po rozkrojeniu. Piec w 180'C.
Usuńwyszły idelane :). u mnie 5 min z każdej strony, szkoda, że nie można zdjęcia przesłać :))) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszły :). Jeśli mas konto na IG lub FB to prześlij proszę w wiadomości prywatnej lub oznacz mnie na zdjęciu.
UsuńMożesz też wysłać na e-maila (zakładka kontakt).
a ile bułek wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńNa początku przepisu jest podana ilość (12 szt.)
Usuń