31 stycznia 2018

Razowe bułki z patelni na sodzie (proziaki - wersja II)

szybkie Razowe bulki z patelni na sodzie
Robiłam kiedyś bułeczki z patelni w wersji pszennej na jogurcie. Dziś postanowiłam  zrobić wersję dla osób, które muszą się odżywiać z niskim indeksem glikemicznym, diabetyków czy osób na diecie.
Jeśli macie dość paczkowanych, suchych chlebów razowych, zachęcam do spróbowania tych szybkich bułeczek z patelni. 
Proziaki zrobione są z mąki orkiszowej razowej, a więc nie podnoszą poziomu cukru we krwi (w przeciwieństwie do np. chleba żytniego czy pszennego z mąki 750). Proporcje mąki i wody dobierałam metodą prób. 
Po więcej przepisów na różne rodzaje chleba i bułek, zapraszam do etykiety "pieczywo", a po różne przepisy z niskim indeksem glikemicznym, do etykiety "niski IG".


Przepis na szybkie, pełnoziarniste bułki z patelni (proziaki):


(składniki na ok. 12 sztuk)

  • 340-350 g mąki pełnoziarnistej 1850/2000 (orkiszowej, żytniej lub pszennej)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g wody (lub mleka roślinnego)
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko S
  • 1/4 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej (opcjonalnie)

  1. Wszystkie składniki umieść w robicie kuchennym. Ciasto wyrabiaj dosyć długo (powinno być elastyczne i lekko klejące). 
  2. Odstaw na kilkanaście minut.
  3. Następnie 1/3 lub 1/2 ciasta wyłóż na deskę mocno podsypaną mąką, zrób kulę, rozwałkuj na grubość 1,5-2 cm i wykrawaj małą szklanką krążki.
  4. Lub prościej - odrywaj małe kawałki, obtaczaj w mące, rób kulki i spłaszczaj je dłonią (wolę tę wersję).
  5. Piecz na średnio-rozgrzanej, suchej patelni, przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiano-brązowe (powinny lekko wyrosnąć).
Razowe bułki z patelni na sodzie (proziaki - wersja II)
Jeśli mój przepis zainspirował Cię, proszę podlinkuj do mojego bloga. 
Jeśli zamieścisz zdjęcie na IG lub FB, oznacz @szybkiegotowanie (chętnie zamieszczę je w mojej galerii) lub prześlij zdjęcie na e-maila/w wiadomości FB.


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

14 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten przepis, wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :). Możesz też wypróbować na początek wersję z mąki pszennej (jeśli nie musisz jeść z niskim IG).

      Usuń
  2. Jak wyrobić ciasto bez użycia robota kuchennego?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką konsystencje ma mieć ciasto? Kleiste czy raczej zwarte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwart - tak aby można było ulepić kulę z ciasta i wałkować albo po prostu rozpłaszczyć dłońmi.

      Usuń
  4. Witam, czy z mąki tortowej 1450 wyjdzie?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy można zrobić na mące tortowej 1450?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą z każdej mąki. Jak napisałam powyżej przepisu, robiłam już na zwykłej mące, a teraz na razowej i wyszły ok.

      Usuń
  6. Na pewno spróbuję 😊 Ja upieklam wczoraj z mąki razowej żytniej w piekarniku. Zamiast mleka jogurt naturalny. Bez jajka i soku z cytryny za to że słonecznikiem i płatkami orkiszowymi. Są super.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam mega ochotę na te bułeczki, myślisz że mogę pominąć jajko, czy raczej zastąpić je siemieniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym zastąpiła wegańskim jajkiem (mielonym siemieniem z wodą). Daj znać jak wyszły bez jajka.

      Usuń
  8. a czy mąka gryczana przejdzie też?

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).