31 stycznia 2018

Razowe bułki z patelni na sodzie (proziaki - wersja II)

pełnoziarniste bułki z patelni na sodzie niski indeks glikemiczny insulinooporność
Robiłam kiedyś bułeczki z patelni w wersji pszennej na jogurcie. Dziś postanowiłam  zrobić wersję dla osób, które muszą się odżywiać z niskim indeksem glikemicznym, diabetyków czy osób na diecie.
Jeśli macie dość paczkowanych, suchych chlebów razowych, zachęcam do spróbowania tych szybkich bułeczek z patelni. 
Proziaki zrobione są z mąki orkiszowej razowej, a więc nie podnoszą poziomu cukru we krwi (w przeciwieństwie do np. chleba żytniego czy pszennego z mąki 750). Proporcje mąki i wody dobierałam metodą prób. 
Po więcej przepisów na różne rodzaje chleba i bułek, zapraszam do etykiety "pieczywo".


Przepis na szybkie, pełnoziarniste bułki z patelni (proziaki):


(składniki na ok. 12 sztuk)

  • 340-350 g mąki pełnoziarnistej 1850/2000 (orkiszowej, żytniej lub pszennej)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g wody (lub mleka roślinnego)
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko S
  • 1/4 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej (opcjonalnie)

  1. Wszystkie składniki umieść w robicie kuchennym. Ciasto wyrabiaj dosyć długo (powinno być elastyczne i lekko klejące). 
  2. Odstaw na kilkanaście minut.
  3. Następnie 1/3 lub 1/2 ciasta wyłóż na deskę mocno podsypaną mąką, zrób kulę, rozwałkuj na grubość 1,5-2 cm i wykrawaj małą szklanką krążki.
  4. Lub prościej - odrywaj małe kawałki, obtaczaj w mące, rób kulki i spłaszczaj je dłonią (wolę tę wersję).
  5. Piecz na średnio-rozgrzanej, suchej patelni, przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiano-brązowe (powinny lekko wyrosnąć).
pełnoziarniste bułki z patelni na sodzie (proziaki
Jeśli mój przepis zainspirował Cię, proszę podlinkuj do mojego bloga. 
Jeśli zamieścisz zdjęcie w IG lub FB, koniecznie oznacz @szybkiegotowanie (chętnie zamieszczę je w mojej galerii).


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

9 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten przepis, wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :). Możesz też wypróbować na początek wersję z mąki pszennej (jeśli nie musisz jeść z niskim IG).

      Usuń
  2. Jak wyrobić ciasto bez użycia robota kuchennego?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką konsystencje ma mieć ciasto? Kleiste czy raczej zwarte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwart - tak aby można było ulepić kulę z ciasta i wałkować albo po prostu rozpłaszczyć dłońmi.

      Usuń
  4. Witam, czy z mąki tortowej 1450 wyjdzie?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy można zrobić na mące tortowej 1450?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą z każdej mąki. Jak napisałam powyżej przepisu, robiłam już na zwykłej mące, a teraz na razowej i wyszły ok.

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...