3 stycznia 2018

Kasza gryczana z pieczarkami i fasolką

Kasza gryczana z pieczarkami i fasolką
Jak nie marnować jedzenia? Wykorzystałam pozostałe produkty z obiadu z poprzedniego dnia ;) (kasza i fasolka), podsmażyłam tylko pieczarki i cebulę.
Posiłek lekki, idealny do zabrania ze sobą do pracy, dobry też na kolację. 
W wersji nie wegańskiej, proponuję podsmażyć i dodać 2 plastry boczku wędzonego lub 2 polędwiczki z kurczaka.


  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • ok. 2 szklanki fasolki szparagowej
  • 6-8 pieczarek
  • 1 duża cebula 
  • olej do smażenia
  • sol, pieprz, papryka słodka wędzona
  • opcjonalnie do polania: 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno

  1. Kaszę oraz fasolkę ugotuj osobno (lub użyj pozostałych z poprzedniego dnia).
  2. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Pod koniec dodaj pieczarki pokrojone w plastry oraz przyprawy według uznania i smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Przełóż na patelnię kaszę i fasolkę, wymieszaj.
  5. Przed podaniem, polej dowolnym olejem tłoczonym na zimno.




Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

1 komentarz:

  1. Kocham pieczarki i dodaje do wszystkiego. Z kaszą gryczaną moim zdaniem smakują idealnie. Świetny przepis, serdecznie pozdrawiam i zapisuję go na liście "do ugotowania"!

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).