5 lutego 2018

Chleb żytni razowy 2000 na zakwasie

Chleb żytni razowy 2000 na zakwasie
Chleb żytni z mąki pełnoziarnistej 2000 na zakwasie jest chyba najtrudniejszym chlebem do wypieku i wymaga więcej czasu na przygotowanie.
Zaraz po upieczeniu konsystencja chleba jest lepka, ale już po dniu jest bardziej sucha, a wypiek zaskakuje smakiem i aromatem.
Ze względu na użycie mąki 2000, nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jest więc idealny dla osób z insulinoopornością, odżywiających się z niskim indeksem glikemicznym i osób na diecie.

Zaczyn do wypieku chleba (przygotowany dzień wcześniej):

Wychodzi ok. 650 g zaczynu, co wystarcza do wypieku 3 małych lub 2 dużych chlebów.
  • 240 g mąki żytniej razowej 2000
  • 280-290 g wody 
  • ok. 180 g zakwasu z lodówki
  1. W misce wymieszaj mąkę, wodę i zakwas.
  2. Odstaw na 8 godzin (lub całą noc), aż nabierze kwaśnego aromatu i powstaną pęcherzyki. 

Przepis na chleb żytni razowy 2000 na zakwasie:

 Składniki na 3 małe (lub 2 duże, wyrośnięte) chleby w keksówkach 20 cm: 
  • ok. 650 g zaczynu żytniego (przepis powyżej)
  • 290 g zimnej wody 
  • ok. 630-680 g mąki żytniej razowej 2000
  • 2 czubate łyżeczki soli
  1. Wlej zaczyn do miski (powinien mieć raczej rzadką konsystencję i kwaśny, ale przyjemny aromat).
  2. Wmieszaj całą wodę i stopniowo dosypuj mąki, aż ciasto stanie się gładkie.
  3. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto. Powinno być mokre, klejące i lekko przywierać do palców (jeśli będzie wydawać się zbyt twarde, dodaj trochę wody). 
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
  5. Po dwóch godzinach powinno dać się łatwo uformować bochenki.
  6. Ponownie odstaw na dwie godziny bochenki w formach do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
  7. Rozgrzej piekarnik do 220'C, włóż wyrośnięte bochenki.
  8. Po upływie 10 minut zmniejsz temperaturę do 180'C i nie otwieraj piekarnika przez cały czas pieczenia.
  9. Po ok. 45 minutach wyjmij bochenek i sprawdź czy jest gotowy (kiedy wydaje głuchy dźwięk przy stukaniu w spód) i odstaw bochenki na kratkę do ostygnięcia.
Po więcej przepisów zapraszam: na chleby na zakwasie oraz chleby na drożdżach.
Przepis z książki "Odżywianie dla zdrowia".
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.