5 lutego 2018

Chleb żytni razowy 2000 na zakwasie

Chleb żytni razowy 2000 na zakwasie niski ig insulinoopornosc
Chleb żytni z mąki pełnoziarnistej 2000 na zakwasie jest chyba najtrudniejszym chlebem do wypieku i wymaga więcej czasu na przygotowanie.
Zaraz po upieczeniu konsystencja chleba jest lepka, ale już po dniu jest bardziej sucha, a wypiek zaskakuje smakiem i aromatem.
Ze względu na użycie mąki 2000, nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jest więc idealny dla osób z insulinoopornością, odżywiających się z niskim indeksem glikemicznym i osób na diecie.

Zaczyn do wypieku chleba (przygotowany dzień wcześniej):

Wychodzi ok. 650 g zaczynu, co wystarcza do wypieku 3 małych lub 2 dużych chlebów.
  • 240 g mąki żytniej razowej 2000
  • 280-290 g wody 
  • ok. 180 g zakwasu z lodówki
  1. W misce wymieszaj mąkę, wodę i zakwas.
  2. Odstaw na 8 godzin (lub całą noc), aż nabierze kwaśnego aromatu i powstaną pęcherzyki. 

Przepis na chleb żytni razowy 2000 na zakwasie:

Czas pieczenia: 55 min.
Składniki na 3 małe (lub 2 duże, wyrośnięte) chleby w keksówkach 20 cm: 
  • ok. 650 g zaczynu żytniego (przepis powyżej)
  • 290 g zimnej wody 
  • ok. 630-680 g mąki żytniej razowej 2000
  • 2 czubate łyżeczki soli
  1. Wlej zaczyn do miski (powinien mieć raczej rzadką konsystencję i kwaśny, ale przyjemny aromat).
  2. Wmieszaj całą wodę i stopniowo dosypuj mąki, aż ciasto stanie się gładkie.
  3. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto. Powinno być mokre, klejące i lekko przywierać do palców (jeśli będzie wydawać się zbyt twarde, dodaj trochę wody). 
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
  5. Po dwóch godzinach powinno dać się łatwo uformować bochenki.
  6. Ponownie odstaw na dwie godziny bochenki w formach do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
  7. Rozgrzej piekarnik do 220'C, włóż wyrośnięte bochenki. Na dno piekarnika możesz postawić żaroodporne naczynie z wodą.
  8. Po upływie 10 minut zmniejsz temperaturę do 180'C. 
  9. Nie otwieraj piekarnika przez cały czas pieczenia.
  10. Następnie, po ok. 45 minutach wyjmij bochenek i sprawdź czy jest gotowy (kiedy wydaje głuchy dźwięk przy stukaniu w spód) i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Po więcej przepisów zapraszam: na chleby na zakwasie oraz chleby na drożdżach.
Przepis z książki "Odżywianie dla zdrowia".
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

20 komentarzy:

  1. Chlebek jest na liście do wykonania , czekam na zakwas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dobry wybór - ten chlebek na zakwasie jest bardzo zdrowy. Podejrzewam, że jak raz upieczesz, będziesz robić często ;).

      Usuń
  2. Czy ten chlebek uda się na mące żytnio razowej BIO 1850 ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna do niego dodac siemię lniane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać różne nasiona według uznania (słonecznik, dynia). Siemię w niewielkiej ilości też (zbyt duża jego ilość może zagęścić zbytnio ciasto).

      Usuń
  4. Witam pytanie dotyczy piekarnika nie posiadam dolnego nagrzewania tylko górne i termoobieg czy to jest problem ? Jak upiec ten chlebek na funkcji termoobieg może w naczyniu szklanym przykryty ? Dziękuję i pozdrawiam Tomek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomku, ja piekę chleby w piekarniku z termoobiegiem. Możesz w dowolnej blaszce lub naczyniu żaroodpornym.
      Czy to początek Twojej przygody z chlebem? Bo jeśli tak, to zaczynasz od najtrudniejszego ;).

      Usuń
  5. Piekę chleb na zakwasie i koniecznie muszę wypróbować bo chlebus wygląda pysznie. Dziękuję za przepis i porady. Pozdrawiam 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz:). Super, że też pieczesz chleby na zakwasie. Zachęcam w takim razie do wypieku tego bardzo zdrowego chleba :). Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Czy studzenie chleba na kratce ma być jeszcze w keksówce i w papierze do pieczenia, wyjęte z keksówki, ale z papierem do pieczenia czy w ogóle zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjąć z keksówki i oderwać papier do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb studzimy wyjęty z keksówki (ja piekłam w silikonowej, więc pięknie chleb odchodzi).
      Piekąc w papierze może być mały problem z odrywaniem papieru (spróbuj czy będzie dobrze odchodził, jeśli nie, poczekaj, aż chleb wystygnie). Przy dużych problemach, można też zwilżyć papier wodą od spodu i odstawić na dłuższy czas.

      Usuń
    2. A czy po 45 min wyciągać oprócz tych 10 min czyli łącznie po 55 min czy po 45 min łącznie z tymi 10 min?

      Usuń
    3. Łącznie po 55 minutach (czyli po 45 minutach od zmniejszenia temperatury).

      Usuń
  7. Mam pytanie co jeśli chce tylko jeden bochenek
    Jakich użyć proporcji ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprościej z połowy proporcji, wyjdzie jeden spory bochenek.
      Jeśli część ciasta akurat nie zmieści się w Twojej keksówce, ulep dodatkowo 2-3 bułeczki ;).

      Usuń
  8. Czy należy ustawić termoobieg czy wystarcza grzałki góra i dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam piekarnik z termoobiegiem, więc tak zawsze piekę.

      Usuń
  9. Witam, jesli nie posiadam wagi kuchennej jak moglabym odmierzyc skladniki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pożyczyć od sąsiada ;). Waga to niewielki wydatek, a w kuchni bardzo się przydaje.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).