3 lutego 2018

Zakwas żytni razowy - krok po kroku

Zakwas żytni razowy - krok po kroku
Kiedyś zrobiłam własny zakwas gryczany bezglutenowy. Tym razem wyhodowałam zakwas żytni z mąki razowej 2000. 
Nie jest to skomplikowane, a jedynie wymaga od nas trochę cierpliwości. 

Zakwas chlebowy z mąki żytniej 2000:

  • ok. 1/2 filiżanki mąki żytniej 2000
  • ok. 1 filiżanka wody (przegotowanej i wystudzonej lub mineralnej)

  1. W wyparzonym szklanym słoiku, wymieszaj składniki, do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.
  2. Przykryj bawełniana ściereczką, gazą lub luźno przykrywką. 
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Dzień 2:
Dokarm zakwas: do masy dodaj 1 czubatą łyżkę mąki i trochę wody, wymieszaj.
Ponownie przykryj gazą i zostaw w zacisznym miejscu na 24 godziny.

Dzień 3: j.w.

Dzień 4: j.w. 
Zakwas jest już gotowy do użycia. Powinien bąbelkować, mieć przyjemny i lekko kwaśny aromat. 
Można użyć go do pieczenia chleba, a pozostały schować do lodówki, z lekko zakręconą pokrywką.
W lodówce nieco przyrasta, więc lepiej aby był zawsze przechowywany w większym słoiku.
Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, zakwas należy dokarmiać co 2 tygodnie.
Zakwas żytni razowy - krok po kroku
Tu znajdziesz przepisy na chleby na zakwasie.


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

2 komentarze:

  1. zaczynam hodować zakwas ,ciekawa jestem efektu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, cieszę się bardzo, że zachęciłam Cię do wyhodowania własnego zakwasu :). Trzymam kciuki.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).