3 lutego 2018

Zakwas żytni razowy - krok po kroku

Zakwas żytni razowy - krok po kroku

Kiedyś zrobiłam własny zakwas gryczany bezglutenowy. Tym razem wyhodowałam zakwas żytni z mąki razowej 2000. 
Nie jest to skomplikowane, a jedynie wymaga od nas trochę cierpliwości. 

Zakwas chlebowy z mąki żytniej 2000:

  • ok. 1/2 filiżanki mąki żytniej 2000 
  • ok. 1 filiżanka wody (przegotowanej i wystudzonej lub mineralnej)
Podane pojemności są orientacyjne, z grubsza proporcje mąki do wody powinny wynosić 1:2.
  1. W wyparzonym szklanym słoiku, wymieszaj składniki, do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.
  2. Przykryj bawełniana ściereczką, gazą lub luźno przykrywką. 
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Dzień 2:
Dokarm zakwas: do masy dodaj 1 czubatą łyżkę mąki i trochę wody, wymieszaj.
Ponownie przykryj gazą i zostaw w zacisznym miejscu na 24 godziny.

Dzień 3: j.w.

Dzień 4: j.w. 
Zakwas jest już gotowy do użycia. Powinien bąbelkować, mieć przyjemny i lekko kwaśny aromat. 
Można użyć go do pieczenia chleba, a pozostały schować do lodówki, z lekko zakręconą pokrywką.
W lodówce nieco przyrasta, więc lepiej aby był zawsze przechowywany w większym słoiku.
Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, zakwas należy dokarmiać co 2 tygodnie.
Zakwas żytni razowy - krok po kroku
Tu znajdziesz przepisy na różne wypieki i chleby na zakwasie.


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

14 komentarzy:

  1. zaczynam hodować zakwas ,ciekawa jestem efektu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, cieszę się bardzo, że zachęciłam Cię do wyhodowania własnego zakwasu :). Trzymam kciuki.

      Usuń
  2. super czekam trzeci dzień. ja zawsze myślałem że zakwas to jakaś czarna magia, że pewnie nie wyjdzie czy coś. dziękuję za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najtrudniejszy pierwszy raz, później już będzie z górki ;).

      Usuń
  3. dokładnie tak. dzisiaj eksperymentalnie zrobiłem to samo z wloską mąka typu 00.Sprobuję zrobić focaccie bez drożdży ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zakwas pszenny na chleb IG też musi być z mąki 2000 czy może być z niższym numerem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do chleba razowego, zakwasu dodaje się % niewiele, więc jeśli masz akurat zakwas na zwykłej mące, to może być. Ale jeśli przestrzegasz IG, to na przyszłość, warto przygotować zakwas na mące razowej.

      Usuń
  5. Witam. Na początku pandemi kupiłam razową mąkę 2000 i w końcu postanowiłam coś z niej stworzyć. Twój blog najbardziej mnie przekonał, więc do roboty🙂. Zakas zrobiłam dzisiaj. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Chleb piekłam wiele razy , ale zawsze na drożdżach lub gotowych mieszanek. Liczę na sukces😁. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie czy zakwas do tego przepisu musi być z lodówki. Mój nie stoi w lodówce i nie wiem czy mam pierw wstawić go do lodówki czy użyć takiego z temperatury pokojowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas, gdy jest hodowany stoi w temperaturze pokojowej. Gdy jest już gotowy chowamy do lodówki. Dokarmiamy go co 2 tyg.
      Jeśli akurat wyhodowałaś, jest w temperaturze pokojowej, możesz go użyć do przepisu, a resztę schować do lodówki.

      Usuń
  7. Pół filiżanki to 125 g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filiżanka w angielskich /amerykańskich przepisach to 220/236ml, więc pół to będzie mniej więcej 110-118 ml.
      Ale w przypadku przygotowania zakwasu nie jest to takie istotne, wystarczy zachować proporcje mąki i wody 1:2.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).