1 stycznia 2018

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami i kokosową kruszonką


Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami i kokosową kruszonką

Robiłam kiedyś sernik na serkach homogenizowanych z brzoskwiniami. 
Tym razem, na Święta upiekłam nieco inną wersję: z twarogu, na kruchym spodzie, z rodzynkami i kokosową kruszonką.
Sernik wychodzi bardzo smaczny. Zachęcam do wypieku.


Spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • dodatkowo: duża garść rodzynek

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu białego z wiaderka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 180 g cukru pudru 
  • 3 jajka 

Kruszonka:
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1/4 kostki masła 

  1. Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 
  2. Na wierzch ciasta oprósz lekko kakao, a następnie rozsyp rodzynki.
  3. Ubij białka z 3 jajek. 
  4. Wymieszaj dokładnie żółtka ze składnikami masy serowej, a na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
  5. Masę serową wyłóż na rodzynki, a wierzch posyp kruszonką.
  6. Piecz na złoty kolor w 180'C przez ok. 40-45 minut.



Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

1 komentarz:

  1. Brzmi smacznie z tą kruszonką kokosową ,na pewno upiekę

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.