19 marca 2015

Sernik z serków homogenizowanych z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Sernik z serków homogenizowanych z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
Sernik, którym zajadałam się jakiś czas temu, podczas rodzinnego spotkania. Bardzo zasmakował i od tamtej pory piekłam go już dwa razy. Brzoskwinie sprawiają, że sernik jest orzeźwiający w smaku, a niespotykana, kokosowa kruszonka idealnie do niego pasuje. 
Polecam Wam go na Święta, imprezy, czy spotkania przy kawie.  
Przepis z zeszytu mojej Mamy (porobiłam trochę zdjęć starych przepisów, więc co jakiś czas będą pojawiać się przepisy na sprawdzone ciasta:) ).

Sernik pieczony w dużej blaszce.
Spód ciasta:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Dodatki: brzoskwinie z 1 dużej puszki
Masa serowa:
  • 4 serki homogenizowane (po 200g)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek)
  • 200 g cukru pudru (można dodać mniej)
  • 3 żółtka
  • 5 białek

Kruszonka  kokosowa:
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1/4 kostki margaryny 

  1. Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż na spód blachy (wyłożonej papierem do pieczenia).
  2. Na ciasto wyłóż odcedzone i pokrojone w kawałki brzoskwinie.
  3. Wymieszaj dobrze składniki masy serowej, na koniec dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj.
  4. Masę serową wyłóż na brzoskwinie, a wierzch posyp kruszonką.
  5. Piecz na złoty kolor w 180'C przez ok. 40 minut.

17 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny sernik, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny serniczek. Brzoskwinie też bardzo lubię więc wszystko się zgadza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak znalazł na nadchodzące święta. Żeby tylko nie zabrakło zapału żeby zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zagonić kogoś z domowników do pomocy ;).

      Usuń
  4. Wygląda dobrze ten przepis. Myślę, że może być dobrym dopełnieniem do ciast które już zaplanowałam zrobić na święta. Kusi mnie, żeby wypróbować przepis już w ten weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. A jak zrobisz, podziel się opinią czy smakował.

      Usuń
  5. Jakie serki (jakiej firmy) najlepiej użyć? Serki mają być waniliowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serki mogą być śmietankowe lub waniliowe. Firma dowolna, z jak najlepszym składem (bez syropu glukozowo-fruktozowego, czy zagęstników).

      Usuń
  6. A jak zrobic dokładnie kruszonke ?bo wlasnie robie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimne masło siekasz na drobne kawałki. Dosypujesz wiórki i cukier, mieszasz i wykładasz na ciasto.

      Usuń
    2. Super, dziękuję !!:-)

      Usuń
  7. Jaka duza forma do ciasta? jakie wymiary?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary 33x26 cm, ale jeśli dasz mniejszą też będzie ok.

      Usuń
  8. Dziękuję. Sernik wyszedł pyszny. Polecam. Napewno jeszcze nie raz zrobię 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwina, dziękuję bardzo za miłe słowa. Cieszę się, że sernik smakował. Moja cała rodzina również bardzo go lubi i od czasu do czasu piekę sernik właśnie w takim wydaniu.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).