Burak ćwikłowy zawiera kwas foliowy, witaminę C i B1, a dodatkowo sporo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt. Wskazany dla nadciśnieniowców i osób z anemią.
Sałatkę miałam możliwość skosztować jakiś czas temu w Restauracji SPOT. Osobiście nie lubię mdłego smaku samego buraka, ale w połączeniu z innymi składnikami jest całkiem ok. Sekretem smaku tej sałatki jest specjalna oliwa.
- 2 garści rukoli
- 1 mały burak lub połowa średniego
- 1 łyżeczka oliwy truflowej (lub innego oleju, np. rzepakowego tłoczonego na zimno)
- 1 szczypta suszonego czosnku
- 2 szczypty przyprawy do sałatek
- Buraka obierz i zetrzyj na tarce na cienkie paseczki/wiórki lub pokrój w cienkie plastry (używamy przy tym rękawiczek jednorazowych).
- Następnie pokrój go na słupki.
- Na talerz wyłóż umytą rukolę i buraka, a następnie skrop oliwą i przypraw. Delikatnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).