Proporcje składników można zmieniać według uznania. Jeśli nie masz np. anyżu czy liścia kafiru, zupa i tak wyjdzie smaczna, jedynie bez specyficznego posmaku. Sałata dodaje zupie aksamitności.
- 3 puszki zielonego groszku gotowanego na parze, np. Bonduelle (lub 1 opakowanie mrożonego groszku)
- 6 cm pora (biała część)
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- ok. 2 l. bulionu drobiowego
- 1 cm świeżego imbiru
- 1/2 trawy cytrynowej
- 1/2 świeżego chili
- mały pęczek kolendry
- kilka liści zielonej sałaty
- kilka nasion anyżu
- liść kafiru (limonki)
- sok z limonki, sól, pieprz, cukier trzcinowy - do smaku
- masło klarowane - do smażenia
- kolendra, orzeszki pinii - do przybrania
- Na maśle podsmaż 1/2 pokrojonego w talarki pora, posiekany drobno imbir oraz chili.
- Następnie dodaj liść kafiru, rozgniecione nasiona anyżu, część kolendry, trawę cytrynową oraz wlej mleko kokosowe i część bulionu.
- Całość chwilę podgotuj, po czym przecedź przez sito do garnka i dolej pozostałą część bulionu.
- Na maśle podsmaż pozostałą część pokrojonego pora, po chwili dodaj groszek.
- Następnie przełóż do garnka z wywarem, dodaj kilka liści sałaty i zagotuj.
- Zmiksuj dokładnie blenderem.
- Dopraw do smaku sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem.
- Podaj z prażonymi na patelni orzeszkami pinii oraz siekaną kolendrą.
mmm... rewelacja! :) Uwielbiam kremy!
OdpowiedzUsuń