4 marca 2015

Zupa - krem z groszku z orientalną nutą

Krem z groszku z orientalną nutą mlekiem kokosowym
Krem z groszku z orientalną nutą przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych Akademii Smaku Bosch. Zupa jest pyszna, aromatyczna i na pewno zrobię ją ponownie. 
Proporcje składników można zmieniać według uznania. Jeśli nie masz np. anyżu czy liścia kafiru, zupa i tak wyjdzie smaczna, jedynie bez specyficznego posmaku. Sałata dodaje zupie aksamitności.

  • 3 puszki zielonego groszku gotowanego na parze, np. Bonduelle (lub 1 opakowanie mrożonego groszku)
  • 6 cm pora (biała część)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • ok. 2 l. bulionu drobiowego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1/2 trawy cytrynowej
  • 1/2 świeżego chili 
  • mały pęczek kolendry
  • kilka liści zielonej sałaty
  • kilka nasion anyżu 
  • liść kafiru (limonki)
  • sok z limonki, sól, pieprz, cukier trzcinowy - do smaku
  • masło klarowane - do smażenia
  • kolendra, orzeszki pinii - do przybrania

  1. Na maśle podsmaż 1/2 pokrojonego w talarki pora, posiekany drobno imbir oraz chili.
  2. Następnie dodaj liść kafiru, rozgniecione nasiona anyżu, część kolendry, trawę cytrynową oraz wlej mleko kokosowe i część bulionu.
  3. Całość chwilę podgotuj, po czym przecedź przez sito do garnka i dolej pozostałą część bulionu.
  4. Na maśle podsmaż pozostałą część pokrojonego pora, po chwili dodaj groszek.
  5. Następnie przełóż do garnka z wywarem, dodaj kilka liści sałaty i zagotuj.
  6. Zmiksuj dokładnie blenderem.
  7. Dopraw do smaku sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem.
  8. Podaj z prażonymi na patelni orzeszkami pinii oraz siekaną kolendrą.

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).