6 października 2013

Chleb gryczano - orkiszowy na drożdżach

Chleb gryczano - orkiszowy na drożdżach
Chleb lekko wilgotny, o ciekawym smaku, z delikatnie wyczuwalną gryką, ale za sprawą odpowiednich dodatków (np. czarnuszki, cebulki suszonej), tego posmaku prawie nie czuć.
Chleb piekłam w maszynie do chleba. Po upieczeniu waży 1,2 kg i jest wysoki na 9 cm, ale według mnie najlepiej piec go w wąskiej foremce w piekarniku.
  • 400 g mąki gryczanej
  • 230 g mąki orkiszowej* (lub bezglutenowej) 
  • 750 ml cieplej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli (12g)
  • 3 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, sezamu, pestek słonecznika, dyni)
  • oliwa do wysmarowania blaszki
Maszyna do chleba:
Wrzucić wszystkie składniki, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program razowy.

Piekarnik:
  1. Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować mikserem lub dobrze wymieszać łyżką. Ciasto po wymieszaniu składników będzie raczej rzadkie.
  2. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu i poczekać aż urośnie (podwoi objętość).
  3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej blaszki o wymiarach 31x12cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni
  4. Piec 1 godzinę. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, nie nakłuwać ciasta. 
  5. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko posmarować oliwą skórkę z wierzchu i wyjąć z blaszki. 

Przechowywanie: 

Chleb należy przechować w lodówce przez kilka dni, część można pokroić na kromki i zamrozić (choć z doświadczenia wiem, że raczej nie będziemy tego robić ;) )

*Zamiast dodatku mąki orkiszowej można użyć dowolnej mąki bezglutenowej lub upiec z samej mąki gryczanej, wówczas otrzymamy chleb całkowicie bezglutenowy.
 
źródło: autora przepisu brak, ten sam przepis widziałam na kilku blogach

15 komentarzy:

  1. Upiekłam wg tego przepisu. Chleb wyszedł super. Serdecznie dziekuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za podzielenie się wrażeniami po upieczeniu chleba :). Cieszę się, że wyszedł.

      Usuń
  2. Dziekuje bardzo za ten przepis.Najlepszy chleb jaki jadlam.Moj 2latek sie nim tez zajada. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic mnie tak nie cieszy, jak wieści, że dzieciaczki zajadają się z ochotą tym, co mamy im przygotują w zdrowszej wersji (a wcześniej wyszukają u mnie na blogu ;) ).
      Brawa dla mamy i brawa dla 2-latka :). Pozdrawiam :).

      Usuń
  3. jak długo chlebek ma być w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, przepis doskonały. Wymieszałem w maszynie, piekłem w piekarniku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Dziękuję za komentarz :). Cieszę się, że chleb smakował.

      Usuń
  5. Też uwielbiamy ten chleb! Piekę go często, bo dzieci lubią. Mogę nawet powiedzieć, że aktualnie rośnie ciasto na niego i będzie u nas dziś gościł na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, dziękuję za podzielenie się opinią o chlebie. Cieszę się bardzo, że zagościł u Ciebie na stałe :). Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Witam w punkcie 3 jest żeby wstawić do zimnego piekarnika na godzinę , a piec w 180 st ile czasu trzeba ?

    !~!! czy mam to rozumieć ,że wstawić do zimnego piekarnika i piec w 180 st max !?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, do rozgrzanego, moje niedopatrzenie, już poprawiłam.

      Usuń
  7. Wrzucę fotkę po upieczeniu ! ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjedli zanim zrobiłam porządną fotkę a i tak chyba nie można wstawić obrazu w komentarz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Beata, fotki możesz przesłać następnym razem na e-maila lub jako wiadomość FB lub IG.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).