6 października 2013

Chleb gryczano - orkiszowy na drożdżach

Chleb gryczano - orkiszowy na drożdżach
Chleb lekko wilgotny, o ciekawym smaku, z delikatnie wyczuwalną gryką, ale za sprawą odpowiednich dodatków (np. czarnuszki, cebulki suszonej), tego posmaku prawie nie czuć.
Chleb piekłam w maszynie do chleba. Po upieczeniu waży 1,2 kg i jest wysoki na 9 cm, ale według mnie najlepiej piec go w wąskiej foremce w piekarniku.
  • 400 g mąki gryczanej
  • 230 g mąki orkiszowej* (lub bezglutenowej) 
  • 750 ml cieplej wody (lepiej dać na początek 630 ml, a ewentualnie później dolać więcej)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli (12g)
  • 3 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, sezamu, pestek słonecznika, dyni)
  • oliwa do wysmarowania blaszki
Maszyna do chleba:
Wrzucić wszystkie składniki, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program razowy.

Piekarnik:
  1. Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować mikserem lub dobrze wymieszać łyżką. Ciasto po wymieszaniu składników będzie raczej rzadkie.
  2. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu i poczekać aż urośnie (podwoi objętość).
  3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej keksówki o wymiarach np. 31x12cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, nie nakłuwać ciasta.
  4. Piec 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem do szaszłyków/wykałaczką czy chleb upiekł się w środku (jeśli nie, piec jeszcze 10-15 min, przykrywając górę folią aluminiową, aby się nie spiekła). 
  5. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika, lekko posmarować oliwą skórkę z wierzchu i wyjąć z blaszki. Pozostawić na kratce do wystudzenia.

Przechowywanie: 

Chleb należy przechować w lodówce przez kilka dni, część można pokroić na kromki i zamrozić (choć z doświadczenia wiem, że raczej nie będziemy tego robić ;) )

*Zamiast dodatku mąki orkiszowej można użyć dowolnej mąki bezglutenowej lub upiec z samej mąki gryczanej, wówczas otrzymamy chleb całkowicie bezglutenowy.
 
źródło: autora przepisu brak, ten sam przepis widziałam na kilku blogach

25 komentarzy:

  1. Upiekłam wg tego przepisu. Chleb wyszedł super. Serdecznie dziekuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za podzielenie się wrażeniami po upieczeniu chleba :). Cieszę się, że wyszedł.

      Usuń
  2. Dziekuje bardzo za ten przepis.Najlepszy chleb jaki jadlam.Moj 2latek sie nim tez zajada. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic mnie tak nie cieszy, jak wieści, że dzieciaczki zajadają się z ochotą tym, co mamy im przygotują w zdrowszej wersji (a wcześniej wyszukają u mnie na blogu ;) ).
      Brawa dla mamy i brawa dla 2-latka :). Pozdrawiam :).

      Usuń
    2. Witam A można użyć świeżych drożdży? Jeżeli tak to ile ?

      Usuń
  3. jak długo chlebek ma być w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, przepis doskonały. Wymieszałem w maszynie, piekłem w piekarniku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Dziękuję za komentarz :). Cieszę się, że chleb smakował.

      Usuń
  5. Też uwielbiamy ten chleb! Piekę go często, bo dzieci lubią. Mogę nawet powiedzieć, że aktualnie rośnie ciasto na niego i będzie u nas dziś gościł na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, dziękuję za podzielenie się opinią o chlebie. Cieszę się bardzo, że zagościł u Ciebie na stałe :). Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Witam w punkcie 3 jest żeby wstawić do zimnego piekarnika na godzinę , a piec w 180 st ile czasu trzeba ?

    !~!! czy mam to rozumieć ,że wstawić do zimnego piekarnika i piec w 180 st max !?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, do rozgrzanego, moje niedopatrzenie, już poprawiłam.

      Usuń
  7. Wrzucę fotkę po upieczeniu ! ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjedli zanim zrobiłam porządną fotkę a i tak chyba nie można wstawić obrazu w komentarz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Beata, fotki możesz przesłać następnym razem na e-maila lub jako wiadomość FB lub IG.

      Usuń
  9. Dobry wieczór,
    W Nowym Roku życzę wszelkiej pomyślności oraz samych cudownych wypieków! :)
    Przepis jest świetny. Dokładnie czegoś takiego szukałem. Mam jednak pytanie - chlebek piekę w szklanej formie. Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem, przy czym chleb w środku wyszedł jakby nie do końca dopieczony. Jak rozumiem chlebek wyjąć z piekarnika zaraz po upływie jednej godziny i od razu posmarować górę oliwą? Natomiast dopiero kiedy wystygnie to wyjąć go z foremki? Czy foremkę umieścić równo pośrodku wysokości piekarnika czy np. powinna być ona umieszczona bliżej dolnej płyty grzewczej?

    Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję za życzenia:).
      Chleb piekłam w automacie do chleba, był bardzo wysoki, wilgotny w środku, ale upieczony, tak jak razowce.
      Jeśli u Ciebie w środku był jeszcze nie dopieczony, to zostawiłabym go w piekarniku na 15 minut, przykrywając górę folią aluminiową (aby się nie spiekła).
      Najlepiej ten chleb piec następnym razem w keksówce, nie za wysoki i na pewno się upiecze.

      Usuń
    2. c.d. Chleb wyjąć od razu z foremki. Chleb piekę na półce 2 od dołu albo środkowej.

      Usuń
  10. Dzień dobry,
    Dziękuję za szczegółową odpowiedź :)
    Zrobię kolejną próbę i dam znać o wynikach. Najpierw chyba jednak zakupię keksówkę inną niż szklana (ten nieudany wypiek był właśnie w szklanej). Czy poleca Pani jakąś konkretną keksówkę lub materiał z jakiego powinna być wykonana?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, osobiście lubię piec w silikonowych, ponieważ nie muszę ich smarować tłuszczem i obsypywać bułką tartą ;).
      Tradycyjne, metalowe są dobre, ale trzeba je przygotować przed wypiekiem.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Kupię zatem silikonową i po kolejnej próbie dam znać. Miłego weekendu :)

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Witam czemu nie możecie podawać w składnikach
    Gryczana 400 gram traktować jako jedna szklana 140g czyli niepełne 3 szklanki
    A orkiszowa jako 1 szklanka 150 gram ,zatem szklanka i niepełne 3/4???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. W przypadku chleba bardzo ważne są proporcje, a dodatkowo nie każdy może mieć szklankę 250ml (teraz są różne pojemności),a 3/4 może być niedokładnie odmierzone.
      I o ile ciasto zawsze wyjdzie, nawet jeśli damy czegoś więcej/mniej, to w przypadku chleba już niekoniecznie.
      Wystarczy waga kuchenna za kilkanaście zł i problem rozwiązany.
      Pozdrawiam.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).