21 października 2013

Ekspresowy chleb pszenny na sodzie

Ekspresowy chleb pszenny na sodzie
Chciałam upiec chleb, ale akurat skończyły się drożdże. Znalazłam więc przepis na chleb na sodzie, zamiast maślanki dodałam wodę oraz dodatkowo otręby, nasiona i przyprawę. Chleb, łącznie z przygotowaniem, jest gotowy w niecałą godzinę.

Jest dobrą alternatywą dla osób, które lubią chleb, ale nie tolerują drożdży ze względów zdrowotnych.
Konsystencja chleba jest wilgotna, przypomina trochę muffiny, a skórka jest twarda i chrupiąca. Chleb jedzony bez dodatków w smaku jest przeciętny, ale w połączeniu z wędliną lub innymi wyraźnymi dodatkami jest dobry. 
Nie dodajemy do niego nasion słonecznika, ponieważ w kontakcie z sodą zabarwią się na zielono.

  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 500 ml maślanki lub wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki otrąb
  • 4 łyżki ziaren/nasion (z wyjątkiem słonecznika)
  • 4 łyżeczki suszonej cebulki
  1. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać w misce. Dolać maślankę/wodę i ponownie wymieszać (ciasto będzie gęste). 
  2. Przełożyć ciasto do długiej keksówki (lub do 2 mniejszych). 
  3. Włożyć do rozgrzanego do 230'C piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200'C (można naciąć wzdłuż nożem) i piec jeszcze przez 25 minut.





8 komentarzy:

  1. Ze względu na brak drożdży na pewno upiekę. Przez sodę trochę kojaży mi się z piernikiem. Cenna informacja dotycząca słonecznika.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma drożdży - musi być mój :) Zabieram przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja :) Szybko się robi, więc na pewno kiedyś wypróbuję :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypadł mi do gustu Twój chleb owsiany i na sodzie właśnie brakło mi drożdzy i na sniadanie szukam przepisu !
    Dziekuje bedę zagladać częsciej
    pozdrawiam
    Ranek nadchodzi biorę sie do pracy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dariusz, cieszę się bardzo, że mogłam pomóc i jednocześnie zachęcam do dalszych eksperymentów w kuchni ;).

      Usuń
  5. Właśnie się piecze. Dodałam sezam. Tylko to miałam. Zobaczymy co będzie z tego :)

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...