28 grudnia 2017

Torcik tiramisu bez glutenu i cukru (keto, niskowęglowodanowy)

biszkopt niskowęglowodanowy bez glutenu i cukru (keto, low carb) niski indeks glikemiczny
Tiramisu robię dosyć często. Ze względów zdrowotnych, zmieniłam składniki na takie z niskim indeksem glikemicznym, aby wypiek był przystosowany dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Jest on idealny również dla osób odżywiających się w stylu keto/low carb. 
Biszkopty zastąpiłam biszkoptem z mąki kokosowej (podpatrzone u Marty). Użyłam mąki kokosowej, więc biszkopt nie wyszedł puszysty, ale został później nasączony kawą, więc nie ma to znaczenia.

Przepis na biszkopt niskowęglowodanowy:

(składniki na tortownicę 23cm)
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki kokosowej (lub migdałowej)
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  1. Białka ubij na sztywną pianę. 
  2. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol, a następnie dodawaj po jednym żółtku.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodaj do ubitej piany i delikatnie wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170'C przez ok. 35 minut.
  6. Po wystudzeniu biszkopt przekrój na pół.
Krem:
  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany (koniecznie 36%)
  • ksylitol (lub erytrytol)
  • kropla aromatu rumowego
Śmietanę ubij robotem kuchennym. Gdy będzie już prawie sztywna, dodawaj stopniowo ksylitol.
Na koniec dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj.


Dodatkowo:
  • ok. 250 ml espresso (do nasączenia biszkoptu)
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • kakao do posypania
Zaparz kawę, wystudź, dodaj aromat.
 


Wykonanie:
  1. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż połówkę biszkopta i nasącz kawą.
  2. Na biszkopcie rozsmaruj połowę ubitej masy.
  3. Następnie przyłóż drugą warstwą biszkopta i wyłóż resztę kremu.
  4. Przykryj folią i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  5. Przed podaniem tiramisu, wierzch posyp kakao przesianym przez sitko.


 

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

6 komentarzy:

  1. Dziękuję za pomysł,bardzo mało jest przepisów dla osób z insulinoopornością,będę zaglądała częściej,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Postaram się, jako, że temat dotyczy mnie również ;).

      Usuń
  2. Dziękuje za przepis, zrobiłam na wielkanoc, wszyscy się zajadali (chociaż mogli jeść "zwykłe" ciata).
    Na pewno będę wracała do przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:). Nic tak nie cieszy, jak znikające w ekspresowym tempie potrawy ze stołu ;). Zachęcam do dalszym eksperymentów ;).

      Usuń
  3. Robiłam już kilka razy i za każdym razem się udaje i jest pyszne! Biszkopt robię z mąki migdałowej i nawet mój mąż, który nie lubi innej poza mąką pszenną, bardzo polubił tą wersję tiramisu. Dziękuję:)
    P.S. zastanawiam się jak by wyszło gdyby posłodzić miodem, próbowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również czasem robię z migdałowej. Z miodem nie próbowałam, bo nie mogę, ze względu na wysoki IG (może zmienić smak biszkoptu).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).