1 stycznia 2020

Zarzutka - pyszna zupa z kiszonej kapusty

Zarzutka -zupa podobna do kapusniaku
Zupa zarzutka jest podobna do kapuśniaku, ale różni ją jeden szczegół (sposób przygotowania kapusty).
Możesz przygotować ją na wczorajszym rosole lub ugotować rosół w danym dniu.
W wersji wege też jest dobra (użyj bulionu warzywnego i pomiń mięso).

W okresie jesienno-zimowym zupa ta gości u nas często.
Znasz ją? Lubisz? Jak jest u Ciebie lokalnie nazywana?
Jeśli lubisz dania z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj też przepis na gotowaną kiszoną kapustę do obiadu.



Przepis na zupę zarzutkę:

Ilość składników podana orientacyjnie, można je zmieniać.

  • ok. 3 l. rosołu z kaczki/kurczaka + ok. 250 g mięsa z rosołu
  • ok. 700-800 g kiszonej kapusty* 
  • 2-3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • szczypta papryki wędzonej
  • sól, pieprz

  1. Ugotuj rosół na mięsie z kaczki lub kurczaka (ja zazwyczaj używam rosołu z poprzedniego dnia). Przelej przez sito rosół do garnka, a mięso oddziel od kości.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na tłuszczu i przełóż do garnka z rosołem.
  3. Obierz warzywa, ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, a następnie dodaj do garnka. 
  4. Dodaj również przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz). Gotuj całość przez kilka minut.
  5. Odciśnij i pokrój kapustę. Podsmaż na patelni po cebuli (nie dolewając już oleju), często mieszając, żeby się nie przypaliła, a tylko lekko przyrumieniła. 
  6. Przełóż kapustę do garnka i gotuj całość na wolnym ogniu, do miękkości wszystkich składników.
  7. Na koniec dodaj do zupy ugotowane mięso, wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą lub dolej więcej rosołu/wody.

* Użyłam kiszonej kapusty od mojej mamy. Gdy będziesz kupować w sklepie, sprawdź skład, czy nie ma dodatkowych składników (np. ocet, konserwanty).


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).