14 października 2012

Szare kluchy ze skwarkami

Tanie i smaczne danie. Wygląd może i niezbyt zachęcający, ale zapewniam, że w smaku pyszne.  
W oryginale tytuł brzmi: "Szare kluchy ze skrzyczkami", to kolejny przepis z książki "365 obiadów poznańskich babci Moniki".
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 10 dag mąki pszennej
  • sól
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
cyt. z książki 
  1. "Najpierw odbieram surowe pyry, płuczę i ścieram je na tarce o drobnych oczkach (ja robotem), odsączamy sok, najlepiej przeznaczonym do tego celu płóciennym woreczku (ja na sitku). Trzeba robić to wyczuciem, aby nie były zbyt rzadkie, ale nie mogą być też zbyt suche. 
  2. Odsączoną masę wyrabiam z mąką i odrobiną soli. 
  3. Następnie zagotowuję osoloną wodę. 
  4. Porcję przygotowanego ciasta nakładam na płaską pokrywkę, rozprowadzam na jej całej  powierzchni, tworząc placek około 0,5 cm grubości. 
  5. Pokrywę pochylam nad garnkiem z wrzącą wodą i zsuwam łyżką niewielkie kluseczki, raz po raz mieszając, aby się nie przyklejały do dna garnka. 
  6. Po zagotowaniu (muszą się zrobić szare stąd nazwa), dokładnie odcedzam na durszlaku i wrzucam do miski. 
  7. Następnie polewam podsmażonym, drobno pokrojonym boczkiem wędzonym (może być też szynka) i obraną drobno posiekaną cebulką. 
  8. Do szarych klusek podaję zasmażaną kapustę kwaszoną lub marchew pure."
 (Ja podaję najczęściej z kapustą kwaszoną gotowaną).  
 

4 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).