Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Gęsta, szybka i smaczna zupa. Idealna na jesienne czy zimowe dni.
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 2 cebule posiekane w kostkę
- 500 g włoszczyzny paski
- 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
- liście laurowe, ziele
angielskie
- sól, pieprz
- kurkuma
- imbir
- chilli
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
-
Pokrojoną cebulę podsmażyć.
- Do gotującej się
wody wsypać wypłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulę i włoszczyznę.
- Przyprawić przyprawami w ilości według uznania i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie i rozgotuje się (ok.20min.).
- Przed
samym końcem gotowania dodać majeranek i wyciśnięty czosnek. Uzupełnić wodą (w zależności czy lubimy gęstą czy rzadką zupę). Można posypać pietruszką.
dostałam przesyłkę :)
OdpowiedzUsuńaaa, herbatę kwitnącą:) w takim razie życzę miłych chwil przy herbatce:)
Usuńgotuje. ciekawe co wyjdzie ^^
OdpowiedzUsuńzupka mistrzostwo! dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowała :) To jedna z moich ulubionych zup...
Usuń