14 października 2012

Gotowana kapusta kiszona do obiadu

Gotowana kapusta kiszona do obiadu Gotowana kapusta najczęściej serwowana jest do obiadu jesienią i zimą, gdy nie ma świeżych warzyw. 
Najlepiej smakuje z szarymi kluchami czy zrazami

Przepis z książki "365 obiadów poznańskich babci Moniki
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • 1 łyżka tłuszczu (np. smalcu ze skwarkami)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

  1. Cebulę obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju. 
  2. Do garnka włożyć kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie oraz 2 łyżki wody (można trochę więcej) i tłuszcz. 
  3. Gotować kapustę do miękkości. 
  4. Pod koniec gotowania dodać sporo majeranku, sól i pieprz do smaku.











9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz. Cieszę się, że smakowała :).

      Usuń
  2. Dopiero robię,zobaczymy jaka wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie skończyłam ja robić ... wyszła jak u babci ... pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i że kapusta smakowała :). Zachęcam do skorzystania z innych przepisów z bloga.

      Usuń
  4. 2 łyżki wody czy dwa litry wody? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pół kilograma kapusty wystarczy dodać niewielką ilością wody. W przepisie 2 łyżki, ale można dolać trochę więcej (podczas gotowania część wyparuje, a jak zostanie - można na koniec odlać).

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks