12 lutego 2013

Ciasteczka z czerwonej soczewicy z bakaliami

Walentynkowe ciasteczka z czerwonej soczewicy z bakaliami
Zbliżają się Walentynki. Większość z nas przygotuje zapewne jakiś wysokokaloryczny deser z czekoladą.  
Dla tych, którzy chcieliby jednak zrobić coś zdrowszego, proponuję serduszka z soczewicy z dużą ilością bakalii. Można je np. związać wstążeczką i schować drugiej połówce rano do pudełka śniadaniowego :). Są idealne także dla dzieci - do zabrania ze sobą do szkoły.

Odrobinę zmieniłam przepis z batoników, które robiłam jakiś czas temu. Duża zawartość siekanych orzechów nadaje im orzechowy posmak. Przypiekłam trochę bardziej ciasto, aby było bardziej chrupiące. 
Składniki na ok. 50-55 sztuk (na 2 blachy)
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szkl. zmielonych płatków owsianych* 
  • 3 duże jajka
  • 150 g jogurtu
  • 5-6 łyżek oleju 
  • 2 aromaty waniliowe
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 
  • dowolne słodzidło (3/4-1 szkl. brązowego cukru/ ksylitolu lub 8-10 łyżek miodu)
  • 1/2 szkl. zmielonych/posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szkl. zmielonych migdałów
  • ok.1 szkl. ulubionych bakalii (u mnie żurawina suszona, rodzynki, pokrojone suszone morele i śliwki)
  1. Soczewicę ugotować i odcedzić. 
  2. Po wystudzeniu zmiksować z pozostałymi składnikami ( z wyjątkiem bakalii) na gładką masę. Przed dodaniem bakalii sprawdzić czy ciasto jest dla nas odpowiednio słodkie.
  3.  Na koniec wsypać bakalie i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka. 
  4. Ciasto wylać na dwie blachy wyłożone papierem i wyrównać, aby powstała cienka warstwa.  
  5. Piec 30 minut w nagrzanym do 180 'C piekarniku do zarumienienia. 
  6. Po wyłożeniu z piekarnika i lekkim przestygnięciu wykrawać foremkami ciasteczka.
* dla osób z nietolerancjami - bezglutenowych

Jeśli mój przepis zainspiruje Cię do wypieku, proszę podziel się zdjęciem i komentarzem ;).
A jeśli prowadzisz bloga, proszę podaj źródło.



6 komentarzy:

  1. bardzo mi się podobają składniki:) ciekawie brzmią takie ciasteczka:D

    OdpowiedzUsuń
  2. hm..ciasteczka z soczewicy. muszę spróbować.! ;)
    Pozdrawiam, Ka.!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pomysłowe!
    wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) wprawdzie to nie czekolada, ale zaspokaja apetyt na słodkie:)

      Usuń
  4. gdyby moje kochanie chciało jeść soczewicę to chętnie bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach ci faceci... ciężko ich namówić do innych słodyczy - mój patent w takich sytuacjach to dużo bakalii + polewa czekoladowa;)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).