5 lutego 2013

Owsiane ciasteczka z zieloną herbatą i skórką cytryny

Owsiane ciasteczka z zieloną herbatą i skórką cytryny
Ostatnio pieczone ciasteczka z herbatą Earl Grey zniknęły tak szybko, że musiałam zrobić kolejne ale tym razem z zieloną herbatą i skórką cytryny (dodałam też więcej płatków owsianych).  
Po upieczeniu są lekko chrupiące, mają maślano-cytrynowy smak z bardzo delikatnie wyczuwalną herbatą. Wyszły dobre, choć osobiście wolę bardziej poprzednią wersję z pomarańczą;).
Składniki na ok. 26-28 sztuk:
  • 80 g zmiksowanych płatków owsianych
  • 180 g mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonych liści zielonej herbaty (u mnie z 5 torebek herbaty Teekanne)
  • 100 g miękkiego masła 
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 75-80 g cukru pudru 
  • 2 jajka

  1. Wrzucić wszystkie składniki razem i zagnieść ciasto w mikserze hakami do połączenia składników. 
  2. Ciasto wyłożyć na folię spożywczą i zrolować. Zawinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 40 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 
  4. Ciasto wyjąc z zamrażalnika, kroić ostrym nożem w plastry i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm. 
  5. Piec przez 12-14 minut do delikatnego zarumienienia. 
  6. Ciasteczka mogą być przechowywane w szczelnych pojemnikach w temperaturze pokojowej przez 5 dni.



3 komentarze:

  1. coraz bardziej mnie kusisz tymi herbacianymi ciasteczkami:)

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.