31 stycznia 2013

Domowe nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy to ciekawa odmiana dla tradycyjnego schabowego. Wychodzą smaczne i lekko chrupiące. Można je podać na obiad lub jako przekąskę na imprezę (wtedy z jakimś sosem). 
  • 400g piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka (lub do gyrosa)
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (lub słodkiej)
  • sól, pieprz 
  • olej
Kurczaka pokroić w kostkę. Jajko rozmieszać w misce z przyprawami, wrzucić kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Następnie wyjmować po ok. 10 sztuk i obtaczać bułce tartej. Wyłożyć wszystkie kawałki na rozgrzany olej. Smażyć na dużej patelni do zarumienienia.





4 komentarze:

  1. Ja polecam odsączyć takie nuggetsy na papierowym ręczniku - olej rzepakowy się dobrze odsącza, można obniżyć kaloryczność nawet o 40% :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszyscy kochamy nuggetsy:D pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Często takie mamy na obiad, bo dziecko bardzo lubi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiemy co jemy i mamy pewność, że są zdrowsze od kupionych nuggetsów;)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).