14 stycznia 2013

Gulasz ze schabem, papryką i kurkami

Gulasz ze schabem, papryką i kurkami
Lubię robić na obiad gulasz, bo za każdym razem dodaję różne składniki, w zależności od aktualnych zapasów w domu i otrzymuję zawsze trochę inny smak:) 
Gdy znudzą mi się ziemniaki, ryż i kasza gryczana gotuję do obiadu kaszę jęczmienną. Tym razem wybrałam pęczak

  • 800 gr schabu bez kości
  • 200 g podsmażonych kurek 
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mąki 
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • olej
  • siekana natka pietruszki
  •  
  • 300g kaszy jęczmiennej pęczak
  1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju przez 10 minut.  
  2. Dodać pokrojone na drobno cebule, pokrojoną papry oraz wyciśnięty czosnek i smażyć razem, aż mięso będzie lekko przypieczone.  
  3. Przełożyć do garnka, dolać ok. 0,5 l. wody, podsmażone kurki, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do gulaszu, sos sojowy, paprykę w proszku, sól, pieprz i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 45 min.).  
  4. Na koniec dodać natkę pietruszki. 
  5. Podawać z ugotowaną w międzyczasie kaszą.
 
 
 
 
 
 
 
 

2 komentarze:

  1. u mnie dzis tez sosik z miesem, tym razem wolowina z patelni :) za gulaszem bardzo przepadam, lekko pikantny to juz wogole smakowitosci :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).