Lubię robić na obiad gulasz, bo za każdym razem dodaję różne składniki, w zależności od aktualnych zapasów w domu i otrzymuję zawsze trochę inny smak:)
Gdy znudzą mi się ziemniaki, ryż i kasza gryczana gotuję do obiadu kaszę jęczmienną. Tym razem wybrałam pęczak.
Gdy znudzą mi się ziemniaki, ryż i kasza gryczana gotuję do obiadu kaszę jęczmienną. Tym razem wybrałam pęczak.
- 800 gr schabu bez kości
- 200 g podsmażonych kurek
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek mąki
- 1 papryka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
- olej
- siekana natka pietruszki
- 300g kaszy jęczmiennej pęczak
- Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju przez 10 minut.
- Dodać pokrojone na drobno cebule, pokrojoną paprykę oraz wyciśnięty czosnek i smażyć razem, aż mięso będzie lekko przypieczone.
- Przełożyć do garnka, dolać ok. 0,5 l. wody, podsmażone kurki, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do gulaszu, sos sojowy, paprykę w proszku, sól, pieprz i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 45 min.).
- Na koniec dodać natkę pietruszki.
- Podawać z ugotowaną w międzyczasie kaszą.
fajny pomysl na obiad,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
u mnie dzis tez sosik z miesem, tym razem wolowina z patelni :) za gulaszem bardzo przepadam, lekko pikantny to juz wogole smakowitosci :)
OdpowiedzUsuń