W maju mój blog świętuje 2 urodziny, a na dodatek na Facebooku pojawiła się piękna liczba 2000 fanów.
W związku z tym, chciałabym zaprosić Was, wraz z firmą Oleofarm - sponsorem nagród - do wzięcia udziału w konkursie.
Nagrody zostaną przyznane aż 7 osobom. Cztery pierwsze miejsca to bony do wykorzystania na zakupy w sklepie oleofarm24.pl, o wartościach:
I nagroda - 80 zł,
II nagroda - 60 zł,
III nagroda - 50 zł,
IV nagroda - 30 zł.
Za miejsca V-VII nagrodą będzie książka z przepisami blogerów, inspirowanymi Olejami świata: "Zdrowie ze smakiem". Książka jest bardzo ładnie wydana: w twardej okładce, z pięknymi zdjęciami i znajdziecie w niej również mój jeden przepis ;).
Zasady:
1. W komentarzu poniżej należy zaproponować przepis pasujący do zdrowej i lekkiej wiosennej diety, z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu Oleofarm.
Należy podpisać się imieniem/nickiem. Zdjęcie nie jest wymagane (ale jeśli ktoś chce przesłać swoje zdjęcie, można na e-maila lub poprzez wiadomość na Facebooku).
2. Każdy może zaproponować maksymalnie 2 autorskie propozycje.
3. Konkurs został przedłużony: trwa od 15.05 - 01.06.2014 r.
4. Będzie mi miło, jeśli polubicie na Facebooku profile: Szybkie gotowanie i Oleje świata oraz udostępnicie post konkursowy u siebie na FB.
5. Wyniki zostaną podane na blogu w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu, w tym poście.
Zwycięzcy będą zobowiązani do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 5 dni od ogłoszenia wyników (po tym czasie zostaną wybrane inne osoby).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po konsultacji ze sponsorem nagród, zamieszczam wyniki konkursu:
- magdalena777
- Angelika
- z miłości do słodkości
- monikamajka12
- Justka
- Oliwia
- Natalia Karolina Rączka
Miejsca 1-4: proszę o przesłanie adresu e-mail (otrzymacie kod, który będzie można wykorzystać podczas zakupów).
Miejsca 5-7: proszę o przesłanie adresu do wysyłki i nr tel. dla kuriera.
Przesyłajcie do mnie info poprzez wiadomość na FB lub e-mail - najpóźniej do niedzieli.
LEKKA SAŁATKA Z AWOKADO Z SEREM FETA- składniki:
OdpowiedzUsuń1 owoc awokado
1 pomidor
1 ząbek czosnku
ser feta
zielona pietruszka
świeżo zmielony pieprz
olej z pestek dyni Oleofarm
Z owocu awokado usuwamy pestkę i miąższ kroimy w niezbyt drobną kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy sparzonego i obranego ze skórki pomidora oraz ser feta. Dodajemy posiekany czosnek i zieloną pietruszkę, posypujemy pieprzem i polewamy olejem z pestek dyni firmy OLEOFARM. Najlepiej smakuje z bagietką lub ciemnym pieczywem. Lekka, szybka i zdrowa sałatka dla wiosennej diety w sam raz :)
Grillowana bagietka z pomidorami i serem pleśniowym
OdpowiedzUsuńskładniki:
- bagietka
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- oliwa z oliwek Oleofarm
- 1 ser pleśniowy (Blu) – zastępczo może być mozarella
- sól
Bagietkę pokroić na kromki. Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki około 1x1cm. Na rozgrzaną patelnię wylewamy zalewę, dodajemy cząstki pomidorów. Smażymy na małym ogniu do momentu prawie całkowitego zredukowania zalewy. W międzyczasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę i solimy do smaku. Na tacce do grilowania układamy kromki bagietki posmarowane z obu stron sporą ilością oliwy z oliwek Oleofarm. Na tak przygotowaną kromkę wykładamy pomidory. Posypujemy startym na dużych oczkach serem pleśniowym (można pokroić) i zapiekamy na ruszcie 10-15 min. Przekładamy na talerz, obficie posypujemy: połowę posiekaną bazylią, a drugą drobno posiekaną pietruszką.
Smacznego.
Wrapy z tuńczykiem i warzywami
OdpowiedzUsuńTortille:
350 g mąki kukurydzianej,
sól,
czosnek,
łyżka oliwy z oliwek Oleofarm.
Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.
Składniki:
2 pomidory,
czerwona cebula,
puszka tuńczyka w wodzie,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
2 łyżki czarnych oliwek,
1/2 główki sałaty.
Sos:
1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Oleofarm,
ćwierć łyżeczki skórki cytryny,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz.
Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Połową sosu zalać warzywa, resztą polać sałatę. Wymieszać. Na ciepłe tortille kolejno nakładać sałatę, warzywa i tuńczyka. Złożyć w kopertę. Przed podaniem przekroić.
Ryż z warzywami-szybki i pyszny:-)
OdpowiedzUsuńryż brązowy (ryż brązowy gdyż jest bardziej wartościowy)
1 cebula
ząbek czosnku
pół cukinii
brokuł
kilka pomidorków cherry
papryka
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek Oleofarm
Ryz gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Cebulkę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy paprykę, ok 1/3 szkla wody kawałki brokuła, pomidorki i cukinie-gotujemy az woda wyparuje - doprawiając sola ,pieprzem, ewentualnie wegetą.
Łączymy warzywa z ryżem, polewamy oliwą Oleofarm i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy. Smakuje idealnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
No i za szybko kliknęłam :-/ Ryż z Warzywami
OdpowiedzUsuńSerniczkowe serduszka z musem mango-banan i wierzchem lniano-słonecznikowym
OdpowiedzUsuńSkładniki na ok. 10 serduszek
-> Na wierzch
- 2 łyżki siemienia lnianego brązowego OLEOFARM
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 płaska łyżka miodu
-> Masa sernikowa:
- 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%)
- stewia (wg uznania)
- 2g agar-agar lub 10 g żelatyny
-> Mus owocowy
- pół dużego dojrzałego banana
- pół dojrzałego mango
- odrobina agaru (1/5 łyżeczki) lub 1 łyżeczka żelatyny
W silikonowych foremkach układamy warstwami:
1. Len i słonecznik - ziarna słonecznika podsmażamy do zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki.
2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią
3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą
Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny na ok. 5 godzin.
monikamajka12@wp.pl
Prosto - smacznie - zdrowo - lekko :D
OdpowiedzUsuńMalinowa owsianka z sokiem malinowo-lipowym Oleofarm
Składniki:
- 40 g płatków owsianych (4 łyżki)
- 250 ml mleka
- 1 łyżka soku malina z lipą Oleofarm
- 100 g świeżych malin
Płatki zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez płatki (ok. 10 minut). Mleko zagotowujemy. Wsypujemy płatki i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Pod koniec dodajemy sok malina z lipą Oleofarm, mieszamy. Po nałożeniu do miseczki przykrywamy warstwą świeżych, dorodnych malinek.
Smacznego :)
Idealne śniadanko, które sprawi, że poczujemy się lekko a nasze kubki smakowe będą zaspokojone :)
Pozdrawiam
Basiunieczka ;)
Myślę, że ciasto drożdżowe jak najbardziej wkomponuje się w zdrową i lekką dietę wiosenną, tym bardziej, że cukier zastąpimy ksylitolem bądź stewią a niezdrową margarynę olejem z pestek winogron od Oleofarm, do tego mnóstwo pysznych, dojrzałych, słodkich owoców. Pycha!
OdpowiedzUsuńCo nam potrzeba:
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
- 80 g ksylitolu
- 250 g mąki tortowej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 ml oleju z pestek winogron Oleofarm
- 2 jajka
- aromat waniliowy
- owoce: truskawki, borówki, maliny
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, rozrabiamy w nim drożdże i połowę porcji ksylitolu. Odstawiamy na chwilkę. Następnie do miski wsypujemy 2 rodzaje mąki, pozostały cukier brzozowy oraz kilka kropelek aromatu, dodajemy jajka, wlewamy olej i nasze rozrobione drożdże. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odklejać się od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu przykrywając ręczniczkiem. Czekamy ok. 30-40 minut aż wyrośnie.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy ciasto i wsypujemy na wierzch letnie owoce, np. truskawki, borówki. Pieczemy 30 minut w temp. 150 stopni, następnie przez 20 min w 180 stopniach.
Marysia
Pyszny koktajl, który oczyszcza organizm i dostarcza mnóstwa witamin.
OdpowiedzUsuń1/2 szklanki soku z aloesu Oleofarm
1 łyżka lnu mielonego Oleofarm
3/4 szklanki malin lub truskawek
1/3 szklanki jagód
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki młodego jęczmienia
2-3 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżeczka otrąb owsianych
posłodzić według uznania, np. stewią lub syropem z agawy
Płatki owsiane, len mielony i otręby należy namoczyć przez noc w 1/2 szklanki wody. Rano do blendera dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować. Posłodzić według uznania.
Smacznego:-)
Sałatka sezamowa
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 1/3 paczki mieszanki sałat
- mały pomidor
- 100 g serka wiejskiego
- kilka cebulek marynowanych żółtych
- kilka oliwek
- 3 pomidory suszone
- 1 łyża oleju sezamowego Oleofarm
- 1 łyżka jogurtu naturalnego wymieszanego z ziołami
- 1 łyżka nasiona sezamu
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na początku ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni. Jogurt naturalny wymieszać z różnymi ulubionymi ziołami. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą. Polać sałatkę jogurtem, posypać sezamem. Kwintesencję smaku stanowi olej sezamowy Oleofarm, którym polewamy przygotowaną sałatkę.
Kasia D.
Aloesowy koktajl Oleofarm
OdpowiedzUsuńPotrzebne składniki:
- 50 ml soku aloesowego z miąższem Oleofarn
- pół pęczka zielonej pietruszki
- świeży sok z 2 średnich jabłek (ok. 150 ml)
- 1 łyżka soku z cytryny
- plasterek imbiru lub szczypta imbiru mielonego
- 1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki zmiksować/zblendować.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Justka
Zupa wiosenna Oleofarm:
OdpowiedzUsuńZupa:
2 kg włoszczyzny
3 listki laurowe
8 ziaren pieprzu
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru
sól
2 cebule
1 pęczek natki
Dodatki:
10 dag makaronu ryżowego
10 dag groszku cukrowego
garść liści szpinaku
garść kiełków fasoli mung
po 1/2 pęczka kolendry
dymki i mięty
10 ostrych papryczek marynowanych
1 limonka
sos sojowy
olej sezamowy Oleofarm
sos rybny
sposób przygotowania: Włoszczyznę pokrój. Składniki rosołu (bez cebuli i natki) zalej 3 l wody i zagotuj. Zmniejsz gaz, posól i gotuj na małym ogniu 40 minut. Cebulę pokrój na ćwiartki, przypal nad ogniem i razem z natką wrzuć do rosołu. Gotuj 30 minut. Odczekaj 10 minut i odcedź. Gotuj sam płyn (odkryty), aż zostanie 1,5 litra rosołu. Makaron ryżowy zalej gorącą wodą, odstaw. Kiedy zmięknie, odcedź i rozłóż do misek. Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzuć groszek, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.
Pyszna i smaczna zupka dla każdego na wiosenną dietę :)
wiosenna sałatka :-)
OdpowiedzUsuń1 papryka
1 cebula
3 pomidory
1 zielony ogórek
ser typu feta
pęczek kopru
Wszystko pokroić w kostkę a cebulę w piórka. Dobrze dać kolorową paprykę, gdyż apetyczniej to wygląda:-)
sos:
2 łyzki soku z cytryny
5 łyzek oliwy z oliwek Oloefarm
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1 zółtko
Najpierw wlewamy sok z cytryny i od razu dodajemy sól i pieprz. W oleju sól się nie rozpuści, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i żółtko. Mieszamy i na koniec delikatnym strumieniem wlewamy oliwę.
Można przygotować ten sos z słoiczku - potraktować go jak shaker ;-)
pyszne i szybkie :-)
Smacznego
Anonima proszę o podpisanie się ;)
Usuńech...no tak :-)
UsuńKOKTAJL ZDROWIA
OdpowiedzUsuń-250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-pokrojona figa
-namoczona morela w 100 ml 100%sok z rokitnika Oleofarm
-łyżeczka siemienia lnianego
-kostki lodu
Wcześniej namoczoną morelę pokroić w paski i wraz z 100%sok z rokitnika Oleofarm przełożyć do blendera. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie zmiksować. Podawać z kostkami lodu.
Koktajl mięta-jabłko z mielonym lnem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
200 ml soku z brzozy z dodatkiem soku z jabłek Oleofarm
200 ml wody
1 płaska łyżka mielonego lnu Oleofarm
1 małe zielone jabłko
1/2 szklanki pokrojonego ogórka
1 szklanka świeżej natki pietruszki
1 szklanka świeżych liści mięty
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Spożywać od razu po przyrządzeniu. Idealnie smakuje, kiedy produkty potrzebne do zrobienia smoothie znajdowały się w lodówce. Koktajl jest bardzo orzeźwiający i syty. Ma delikatnie słodki. Pięknie pachnie świeżą miętą.
A ja polecam pyszną, kolorową, bardzo zdrową i akurat „na czasie” sałatkę makaronową ze świeżą rukolą, truskawkami i winogronami:
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
– 1 opakowanie makaronu penne (najlepiej kolorowego)
– 1 czerwoną cebulę
– opakowanie świeżej rukoli
– truskawki i winogrona
Domowy sos winegret:
– 5 łyżek oleju arachidowego Oleofarm
– 5 łyżek oleju z orzechów laskowych Oleofarm
– 6 łyżek octu balsamicznego białego
– sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Skoro zdrowa i lekka wiosenna dieta, to musi to być moja sałatka z rukoli, ziemniaków, małych marynowanych mozzarelli, oliwek i pomidorków koktajlowych. Ta sałatka jest hitem każdego spotkania, smakuje wybornie i pięknie wygląda. Najpierw przygotowuję mozzarelle, które marynują się około 3 dni, żeby przesiąkły aromatem przypraw i dodatków. Oto przepis: 500 g małych mozzarelli, 4 ząbki czosnku, 2 cebule (najchętniej 1 czerwona i 1 biała), 4 gałązki świeżego rozmarynu, 3 gałązki świeżego majeranku, 5 gałązek świeżego oregano, 6 gałązek świeżego tymianku, około 500 ml oliwy z oliwek Oleofarm, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Czosnek i cebule obieram. Czosnek kroję na plasterki, cebule w ósemki. Układam w szklanym naczyniu lub słoiku warstwy czosnku z cebulą i mozzarelli. Przesypuję każdą warstwę świeżymi (lub suszonymi jak ktoś nie ma świeżych) ziołami, solą i pieprzem. Na koniec zalewam wszystko oliwą, mozzarelle muszą być przykryte oliwą. Naczynie lub słoik szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki do przemacerowania.
OdpowiedzUsuńSałatka:
Ugotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w dużą kostkę, dodajemy do nich przekrojone na pół oliwki i koktajlowe pomidory. Dodajemy umytą i osuszoną sałatę rukolę, marynowane mozzarelle, kilka łyżek oliwy wraz z ziołami z marynowanych mozzarelli i całość mieszamy. W razie potrzeby dosalamy solą morską. Ta sałatka idealnie pasuje na piknik i letnie przyjęcie z przyjaciółmi.
Laura
a763@gazeta.pl
Przepraszam, ale kiedy dostaniemy te tzw. kupony do Oleofarm? Bo ja jeszcze nic nie dostałam...
OdpowiedzUsuńDo niedzieli czekam na dane od wszystkich nagrodzonych osób. W poniedziałek wysyłam info do Oleofarm, więc podejrzewam, że w przyszłym tygodniu otrzymacie od firmy e-maile ze szczegółami.
UsuńO, dziękuję!! Już wysyłam dane;) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuń