Smak kaszanki u różnych producentów (czy częściach Polski), może się bardzo różnić. Unikajcie takiej z posmakiem czarnego salcesonu (najczęściej w przekroju widocznych wiele brązowych kwadracików). Najlepiej gdy kaszanka ma widoczne całe ziarenka kaszy, mogą być małe kawałeczki wątróbki, ale w smaku żadnego czarnego salcesonu i jest dobrze przyprawiona pieprzem.
- 6 szt. kaszanki
- 2 cebule
- przyprawa do grilla
- Kaszanki naciąć wzdłuż z wierzchu na ok.4-5 cm (jeśli mamy dobrej jakości kaszankę) lub tylko na 2-3 cm (gdy jest gorszej jakości).
- Ułożyć jedną obok drugiej na tacce do grilla.
- Pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę wyłożyć na kaszanki, a wierzch posypać odrobiną przyprawy do grilla.
- Tackę położyć na nagrzany ruszt grilla (choć najlepiej się przypiecze od góry w piekarniku na funkcji grill: 80% przez ok. 15 min).
- Piec do przypieczenia cebulki i kaszanki.
Uwielbiam kaszankę od dziecka... choć całkiem niedawno dopiero dowiedziałam się jak się ją wytwarza...:P
OdpowiedzUsuńStaram się nie zastanawiać, w jaki sposób się ją wytwarza ;).
UsuńMój syn ostatnio zagaduje o kaszance grilla.
OdpowiedzUsuńTak, kaszanka jest super i normalnie smażona i z grilla. A jak oglądnęłam ostatni odcinek Top Chef"a i zobaczyłam jej sposób podania, to bardzo za mną chodzi:) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńWażna jest też jej jakość, nie można kupić najtańszej. Dobrze przyrządzona powinna smakować każdemu. Pozdrawiam ;).
Usuń...te brązowe kwadraciki, to wątroba, która uszlachetnia kaszankę bo dobra kaszanka ma wątrobę w składzie i niektórzy producenci specjalnie jej nie mielą, żeby było widać że wyrób zawiera wątrobę ale dyletanci myślą, że to jakieś be i nie kupują takiej, a później piszą bzdety na forach jako niby znawcy kuchni...
OdpowiedzUsuńPanie Anonimowy, chodzi mi o posmak czarnego salcesonu, który dominuje w niektórych kaszankach, a nie powinien. Dlatego uczulam osoby kupujące, aby zwracały uwagę na skład i przekrój kaszanki, gdyż coraz trudniej kupić prawdziwą kaszankę smakującą jak kaszanka (za to często smakującą jak czarny salceson z dodatkiem kaszy).
UsuńKaszanka ma w sobie wątróbkę i jej małe kawałeczki można również spotkać w środku. Ta gorsza, zawiera bardzo dużo różnych kawałków/kwadracików w przekroju i wydaje mi się, że także innych części wieprzowych, oprócz wątróbki (składowych czarnego salcesonu), co być może wpływa na jej inny/gorszy smak.