Babka cytrynowa gotowana
Przepis na babkę cytrynową gotowaną w specjalnej formie (forma i przepis pożyczone od mamy). Muszę przyznać, że wolę szybsze przepisy, ale babka jest warta oczekiwania - wychodzi bardzo smaczna.
-
6 jaj
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 aromat cytrynowy
- sok z 1/2 cytryny
- ewentualnie 2-3 łyżki kakao (dodać do części ciasta i przełożyć podczas wylewania do formy)
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka ubić z cukrem pudrem,
stopniowo dodając resztę składników.
- Na końcu dodać białka, wymieszać ciasto i wyłożyć do
formy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą.
- Zamknąć formę,
wstawić do naczynia z wrzącą wodą (do wysokości 3/4 formy) i gotować 1,5
godz. na małym ogniu.
- Po tym czasie wyjąć formę z wody, wyłożyć ciasto z formy, żeby odparowało i wystygło.
- Po wystudzeniu można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Pierwszy raz widzę gotowaną babkę, ale wyszła bardzo fajnie :) a te wzorki jak ma jak zebra :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ola - Smakowy Raj