Babka cytrynowa gotowana 
Przepis na babkę cytrynową gotowaną w specjalnej formie (forma i przepis pożyczone od mamy). Muszę przyznać, że wolę szybsze przepisy, ale babka jest warta oczekiwania - wychodzi bardzo smaczna.
- 
6 jaj
 
- 1 szklanka oleju
 
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
 
- ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
 
- 250 g cukru pudru
 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
 
- 1 aromat cytrynowy
 
- sok z 1/2 cytryny
 
- ewentualnie 2-3 łyżki kakao (dodać do części ciasta i przełożyć podczas wylewania do formy)
 
- Białka ubić na sztywną pianę. 
 
- Żółtka ubić z cukrem pudrem, 
stopniowo dodając resztę składników. 
 
- Na końcu dodać białka, wymieszać ciasto i wyłożyć do
 formy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą.
 
- Zamknąć formę, 
wstawić do naczynia z wrzącą wodą (do wysokości 3/4 formy) i gotować 1,5 
godz. na małym ogniu.
 
- Po tym czasie wyjąć formę z wody, wyłożyć ciasto z formy, żeby odparowało i wystygło. 
 
- Po wystudzeniu można polać lukrem lub polewą czekoladową.
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pierwszy raz widzę gotowaną babkę, ale wyszła bardzo fajnie :) a te wzorki jak ma jak zebra :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ola - Smakowy Raj