16 maja 2014

Babka cytrynowa gotowana

Babka cytrynowa gotowana Wielkanoc Święta
Przepis na babkę cytrynową gotowaną w specjalnej formie (forma i przepis pożyczone od mamy). Muszę przyznać, że wolę szybsze przepisy, ale babka jest warta oczekiwania - wychodzi bardzo smaczna.

  • 6 jaj
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat cytrynowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • ewentualnie 2-3 łyżki kakao (dodać do części ciasta i przełożyć podczas wylewania do formy)
  1. Białka ubić na sztywną pianę. 
  2. Żółtka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodając resztę składników. 
  3. Na końcu dodać białka, wymieszać ciasto i wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą.
  4. Zamknąć formę, wstawić do naczynia z wrzącą wodą (do wysokości 3/4 formy) i gotować 1,5 godz. na małym ogniu.
  5. Po tym czasie wyjąć formę z wody, wyłożyć ciasto z formy, żeby odparowało i wystygło. 
  6. Po wystudzeniu można polać lukrem lub polewą czekoladową.




1 komentarz:

  1. Pierwszy raz widzę gotowaną babkę, ale wyszła bardzo fajnie :) a te wzorki jak ma jak zebra :)
    Pozdrawiam,
    Ola - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).