23 maja 2014

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Smaczne szaszłyki z grilla z piersią kurczaka i dodatkiem dowolnych warzyw. Jeśli pogoda nie dopisuje, zawsze można je zrobić w piekarniku na funkcji "grill".

Zachęcam też do kliknięcie w etykietę "sałatki" - znajdziesz tam 30 różnych przepisów na sałatki na grilla i nie tylko ;). 


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 300 g pieczarek
  • 3 małe cebulki 
  • kilka łyżek sosu do marynat teriyaki
  • 1 łyżka sosu chili słodko-pikantnego
  • sól, pieprz
  • przyprawa do grilla ziołowa
  • kilka łyżek oleju
  • opcjonalnie 1 kiełbasa śląska
  1. Do miski wlać sos teriyaki, sos chili, olej, dodać przyprawy i wymieszać.
  2. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski z sosem i dokładnie wymieszać.
  3. Cukinię ze skórką pokroić w plastry lub pół-plastry, pieczarki i kiełbasę w plastry. Cebulę pokroić w ćwiartki i pooddzielać mniejsze kawałki. 
  4. Wszystkie te składniki przełożyć do drugiej miski, polać olejem i przyprawić przyprawą do grilla i dobrze wymieszać.
  5. Obydwie miski można wstawić do lodówki na ok. 30-60 min.
  6. Następnie nadziewać na patyczki naprzemiennie wszystkie składniki.
  7. Umieścić na rozgrzanym ruszcie grilla (lub piekarnika) i grillować do miękkości mięsa i przyrumienienia składników. 
  8. Podawać z surówką oraz z ketchupem lub sosem.

2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).