Smaczne szaszłyki z grilla z piersią kurczaka i dodatkiem dowolnych warzyw. Jeśli pogoda nie dopisuje, zawsze można je zrobić w piekarniku na funkcji "grill".
Zachęcam też do kliknięcie w etykietę "sałatki" - znajdziesz tam 30 różnych przepisów na sałatki na grilla i nie tylko ;).
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 małe cukinie
- 300 g pieczarek
- 3 małe cebulki
- kilka łyżek sosu do marynat teriyaki
- 1 łyżka sosu chili słodko-pikantnego
- sól, pieprz
- przyprawa do grilla ziołowa
- kilka łyżek oleju
- opcjonalnie 1 kiełbasa śląska
- Do miski wlać sos teriyaki, sos chili, olej, dodać przyprawy i wymieszać.
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski z sosem i dokładnie wymieszać.
- Cukinię ze skórką pokroić w plastry lub pół-plastry, pieczarki i kiełbasę w plastry. Cebulę pokroić w ćwiartki i pooddzielać mniejsze kawałki.
- Wszystkie te składniki przełożyć do drugiej miski, polać olejem i przyprawić przyprawą do grilla i dobrze wymieszać.
- Obydwie miski można wstawić do lodówki na ok. 30-60 min.
- Następnie nadziewać na patyczki naprzemiennie wszystkie składniki.
- Umieścić na rozgrzanym ruszcie grilla (lub piekarnika) i grillować do miękkości mięsa i przyrumienienia składników.
- Podawać z surówką oraz z ketchupem lub sosem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńkochamy szaszłyki, nawet bardzo:)
OdpowiedzUsuń