Kto lubi smak sezamków i chałwy, będzie tym koktajlem zachwycony. Idąc śladami ostatniego koktajlu z płatkami owsianymi, zrobiłam kolejny.
Sezam dostarcza nam wapń i magnez oraz wit. B6 i B1, a płatki owsiane błonnik.
Jeśli używamy płatków błyskawicznych, nie trzeba ich wcześniej namaczać.
Rano wystarczy dodać tahini oraz posłodzić według uznania i zmiksować. Można dolać trochę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
*jeśli nie macie pasty, można kilka łyżek sezamu lekko podprażyć na patelni (ale nie próbowałam tej wersji)
Sezam dostarcza nam wapń i magnez oraz wit. B6 i B1, a płatki owsiane błonnik.
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich (np. Kupiec)
- 1 czubata łyżka pasty sezamowej tahini*
- 3/4-1 szklanki wody
- dowolne słodzidło (syrop z agawy, miód, stewia)
Jeśli używamy płatków błyskawicznych, nie trzeba ich wcześniej namaczać.
Rano wystarczy dodać tahini oraz posłodzić według uznania i zmiksować. Można dolać trochę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
*jeśli nie macie pasty, można kilka łyżek sezamu lekko podprażyć na patelni (ale nie próbowałam tej wersji)
lubię sezamki - wypróbuję :3
OdpowiedzUsuń