24 maja 2014

Koktajl sezamowy - sycący i zdrowy

Koktajl sezamowy - sycący i zdrowy
Kto lubi smak sezamków i chałwy, będzie tym koktajlem zachwycony. Idąc śladami ostatniego koktajlu z płatkami owsianymi, zrobiłam kolejny.  
Sezam dostarcza nam wapń i magnez oraz wit. B6 i B1, a płatki owsiane błonnik.

  • 1/3 szklanki płatków owsianych górskich (np. Kupiec)
  • 1 czubata łyżka pasty sezamowej tahini*
  • 3/4-1 szklanki wody
  • dowolne słodzidło (syrop z agawy, miód, stewia)
Płatki owsiane górskie oraz otręby wrzucić do blendera, zalać zimną wodą i zostawić na noc (można w lodówce, gdy chcemy zimny koktajl). 
Jeśli używamy płatków błyskawicznych, nie trzeba ich wcześniej namaczać.  
Rano wystarczy dodać tahini oraz posłodzić według uznania i zmiksować. Można dolać trochę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

*jeśli nie macie pasty, można kilka łyżek sezamu lekko podprażyć na patelni (ale nie próbowałam tej wersji)



Akcja bez nabiałuJadłospis dla Mam

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).