- 1 szklanka mąki owsianej (lub bardzo drobno zmielonych płatków owsianych)*
- 1 obrany banan
- 3 łyżki jogurtu (u mnie truskawkowy)
- 2 łyżeczki cukru brązowego, kokosowego (lub innego słodzidła)
- 2 krople aromatu waniliowego
- ok. 1/2 szklanki wody (lub mleka roślinnego)
- olej do smażenia
- Do blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj (wodę dolewaj stopniowo).
- Kładź łyżką cienkie placuszki na rozgrzanym oleju.
- Smaż z dwóch stron do zarumienienia.
- Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
* dla osób z nietolerancją - w wersji bezglutenowej
Pycha, zrobię dzieciakom.
OdpowiedzUsuńNatchnęłaś mnie ale nie na placuszki, ale na kulki owsiane z olejkiem migdałowym i kakao :D
OdpowiedzUsuńTakich placków jeszcze nie próbowałem. Ciekawy jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńOwies zawiera gluten!
OdpowiedzUsuńMąka/ płatki owsiane występują również w formie bezglutenowej, co zresztą zaznaczyłam w przepisie. Proszę czytać ze zrozumieniem.
Usuń