Każdy ma swój ulubiony przepis na marynatę do mięsa. Ja lubię lekko pikantne dania, więc marynata też ma taki smak.
U nas tym razem pogoda nie dopisała, więc mięso piekłam w piekarniku na funkcji "grill".
A do mięsa obowiązkowo jakaś sałatka - zachęcam do kliknięcie w etykietę "sałatki" - znajdziesz tam 30 różnych przepisów na sałatki idealne na grilla i nie tylko ;).
Karkówka z grilla - marynata
- 4 łyżki sosu do marynaty teriyaki
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku (lub czosnek suszony)
- 1 cebula pokrojona w piórka
- trochę przyprawy ziołowej do grilla oraz przyprawy pikantnej do mięs
- szczypta chili i pieprzu
- 2 łyżki oleju
- ok. 600 g karkówki
- Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i wymieszaj.
- Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij tłuczkiem.
- Do marynaty dodaj mięso, wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
- Mięso układaj na ruszcie, na rozgrzanym grillu (lub w piekarniku - funkcja grill) i piecz z dwóch stron.
pychotka kocham pikantne mięsko:-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJak długo trzyma się mięso w piekarniku na funkcji grill? Bo w piekarniku na 180 stopni C normalnie karkowkę piekę ponad 1h.
OdpowiedzUsuńTo zależy od grubości plastrów i na ile % nastawisz grilla (na 90% pieczenie trwało ok. 40 min.).
Usuń