3 maja 2014

Pikantna marynata do karkówki z grilla

Każdy ma swój ulubiony przepis na marynatę do mięsa. Ja lubię lekko pikantne dania, więc marynata też ma taki smak. 
U nas tym razem pogoda nie dopisała, więc mięso piekłam w piekarniku na funkcji "grill". 

Karkówka z grilla - marynata

  • 4 łyżki sosu do marynaty teriyaki 
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku (lub czosnek suszony)
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • trochę przyprawy ziołowej do grilla oraz przyprawy pikantnej do mięs
  • szczypta chili i pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 600 g karkówki

  1. Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i wymieszaj. 
  2. Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij tłuczkiem.
  3. Do marynaty dodaj mięso, wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
  4. Mięso układaj na ruszcie, na rozgrzanym grillu (lub w piekarniku - funkcja grill) i piecz z dwóch stron.


 

4 komentarze:

  1. pychotka kocham pikantne mięsko:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo trzyma się mięso w piekarniku na funkcji grill? Bo w piekarniku na 180 stopni C normalnie karkowkę piekę ponad 1h.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od grubości plastrów i na ile % nastawisz grilla (na 90% pieczenie trwało ok. 40 min.).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).