4 maja 2014

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa
Sałatkę jarzynową chyba każdy zna... Gości na wielu imprezach i świątecznych stołach. Jest trochę czasochłonna ale warto ją zrobić ;).


  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • kawałek selera
  • kawałek pora (ok. 10 cm)
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (można też użyć zamiennie groszek konserwowy)
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki musztardy 
  • ok. 1/2 szklanki majonezu Dekoracyjnego Winiary
  • sól, pieprz do smaku


1. Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki ugotować w skórce (pilnować aby się nie rozgotowały). Ostudzone warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę. 
Wkładać do miski kolejne pokrojone składniki.
2. Pora pokroić bardzo drobno (część białą i zieloną).
3. Jabłko oraz ogórki kiszone obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę.
4. Kukurydzę przepłukać wodą i odsączyć.
5. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w drobna kostkę.
6. Wymieszać musztardę z majonezem, następnie dodać do pokrojonych składników i wymieszać bardzo delikatnie.
7. Dodać sól i pieprz do smaku.
8. Wstawić sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby składniki się "przegryzły".

1 komentarz:

  1. Lubię sałatkę jarzynową, ale tylko następnego dnia..wcześniej i później nie lubię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).