- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- kawałek selera
- kawałek pora (ok. 10 cm)
- 1 kwaśne jabłko
- 2 ogórki kiszone
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (można też użyć zamiennie groszek konserwowy)
- 4 jajka
- 1-2 łyżki musztardy
- ok. 1/2 szklanki majonezu Dekoracyjnego Winiary
- sól, pieprz do smaku
1. Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki ugotować w skórce (pilnować aby się nie rozgotowały). Ostudzone warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wkładać do miski kolejne pokrojone składniki.
2. Pora pokroić bardzo drobno (część białą i zieloną).
3. Jabłko oraz ogórki kiszone obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę.
4. Kukurydzę przepłukać wodą i odsączyć.
5. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w drobna kostkę.
6. Wymieszać musztardę z majonezem, następnie dodać do pokrojonych składników i wymieszać bardzo delikatnie.
7. Dodać sól i pieprz do smaku.
8. Wstawić sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby składniki się "przegryzły".
Lubię sałatkę jarzynową, ale tylko następnego dnia..wcześniej i później nie lubię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń