30 maja 2014

Bezglutenowe placuszki owsiano-bananowe

Szybkie placuszki z mąki owsianej z bananem
Szybkie placuszki, których przygotowanie zajmuje kilka minut. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu i jaj.

  • 1 szklanka mąki owsianej (lub bardzo drobno zmielonych płatków owsianych)*
  • 1 obrany banan
  • 3 łyżki jogurtu (u mnie truskawkowy)
  • 2 łyżeczki cukru brązowego, kokosowego (lub innego słodzidła)
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • ok. 1/2 szklanki wody (lub mleka roślinnego)
  • olej do smażenia

  1. Do blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj (wodę dolewaj stopniowo).
  2. Kładź łyżką cienkie placuszki na rozgrzanym oleju. 
  3. Smaż z dwóch stron do zarumienienia. 
  4. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

* dla osób z nietolerancją - w wersji bezglutenowej
 

5 komentarzy:

  1. Natchnęłaś mnie ale nie na placuszki, ale na kulki owsiane z olejkiem migdałowym i kakao :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich placków jeszcze nie próbowałem. Ciekawy jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owies zawiera gluten!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka/ płatki owsiane występują również w formie bezglutenowej, co zresztą zaznaczyłam w przepisie. Proszę czytać ze zrozumieniem.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).