20 stycznia 2013

Domowe batoniki musli z bakaliami

Kupiłam ostatnio batoniki musli. Przeczytałam skład i stwierdziłam, że spróbuję zrobić podobne sama. 
Przepis znaleziony na tej stronie ale został zmodyfikowany. Trzeba pamiętać, aby dobrze masę dobrze docisnąć do ścianek blaszki i przyklepać (u mnie trochę rozpadały się po bokach.). Najlepiej przyłożyć czymś ciężkim na noc.
  • 140 g płatków owsianych błyskawicznych (u mnie Kupiec)
  • 50 g otrąb owsianych (Kupiec)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 ml miodu
  • 50 g masła 
  • ponad 1/2 szklanki siekanych bakalii (u mnie suszona żurawina i morele, rodzynki, migdały, pestki słonecznika)
W garnku rozpuścić na małym ogniu masło, miód i cukier. Do uprażonych na patelni płatków i otrąb wlać rozpuszczoną masę oraz bakalie. 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na grubość ok. 1,5-2 cm na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Po ostygnięciu, przykryć papierem (można przyłożyć czymś ciężkim) i włożyć na noc do lodówki. 
Po wyjęciu kroić na kształt batoników. Wychodzi ok.16 sztuk.








4 komentarze:

  1. rewelacyjne:)
    zapisuję przepis i szybko zrobię:) em jest na diecie, ale takie małe, zdrowe co nie co z pewnością grzechem nie będzie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie, o ile nie pochłonie wszystkich za jednym razem ;)

      Usuń
  2. pychota i samo zdrowie-super:)
    myślisz,że mogę pominąć cukier i dać sam miodek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że możesz spróbować tak zrobić
      koniecznie daj znać jak wyszły z samym miodem;)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).