Kupiłam ostatnio batoniki musli. Przeczytałam skład i stwierdziłam, że spróbuję zrobić podobne sama.
- 140 g płatków owsianych błyskawicznych (u mnie Kupiec)
- 50 g otrąb owsianych (Kupiec)
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 ml miodu
- 50 g masła
- ponad 1/2 szklanki siekanych bakalii (u mnie suszona żurawina i morele, rodzynki, migdały, pestki słonecznika)
W garnku rozpuścić na małym ogniu masło, miód i cukier. Do uprażonych na patelni płatków i otrąb wlać rozpuszczoną masę oraz bakalie.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na grubość ok. 1,5-2 cm na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Po ostygnięciu, przykryć papierem (można przyłożyć czymś ciężkim) i włożyć na noc do lodówki.
Po wyjęciu kroić na kształt batoników. Wychodzi ok.16 sztuk.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na grubość ok. 1,5-2 cm na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Po ostygnięciu, przykryć papierem (można przyłożyć czymś ciężkim) i włożyć na noc do lodówki.
Po wyjęciu kroić na kształt batoników. Wychodzi ok.16 sztuk.
rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis i szybko zrobię:) em jest na diecie, ale takie małe, zdrowe co nie co z pewnością grzechem nie będzie:D
raczej nie, o ile nie pochłonie wszystkich za jednym razem ;)
Usuńpychota i samo zdrowie-super:)
OdpowiedzUsuńmyślisz,że mogę pominąć cukier i dać sam miodek?
wydaje mi się, że możesz spróbować tak zrobić
Usuńkoniecznie daj znać jak wyszły z samym miodem;)