Jeśli zależy Wam na czasie, to polecam karkówkę - szybciej się ugotuje.
Na blogu znajdziecie też przepisy na różne gulasze i sosy, zachęcam do przejrzenia etykiety "gulasz/sos".
- 600 gr karkówki lub szynki
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 3 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
- 1 marchewka
- olej do smażenia
- dodatkowo: 300g kaszy gryczanej (np. prażonej Kupiec)
- siekana natka pietruszki
- Pokrojone cebule (w pół-plastry lub kostkę) podsmażyć na patelni.
- Mięso umyć, pokroić w małą kostkę i obtoczyć w mące.
- Dodać do cebuli i smażyć przez ok. 10 minut.
- Następnie przełożyć wszystko do garnka, dolać ok. 0,5 l. wody, przyprawy, posiekany czosnek, startą marchewkę.
- Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 20 min.).
- Na koniec dodać siekaną natkę pietruszki.
- Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.
no to ja sie wpraszam na kolacje ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
Usuńi do tego jeszcze ogórek kiszony :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
Szana, jak najbardziej można dodać. U mnie jeden z domowników nie przepada za ogórkiem kiszonym, więc nie dodałam;)
Usuńto ja też się zapowiadam u ciebie:D uwielbiam takie obiadki, byle z dużą ilością sosu:D
OdpowiedzUsuńwszyscy goście zawsze mile widziani:)
UsuńDzisiaj spróbowałam przepisu, rewelacja! Szybko i pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :). Cieszę się, że gulasz smakował :). Zachęcam do przejrzenia innych przepisów na obiady, może znajdziesz jeszcze coś dla siebie.
UsuńDopiero wstawiłem garnek, ale po sprobowaniu odrobiny czy wszystko ok z przyprawami i zapachu już chce mi się jeść
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPycha
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
Usuń