1 lutego 2014

Falafel - pyszne wegańskie kotleciki z ciecierzycy

Falafel "chodził za mną" od dawna. Wszystkie przepisy na falafel są podobne, skorzystałam z przepisu puszka.pl, minimalnie modyfikując składniki. 
Smażyłam na patelni, a kilka sztuk z ciekawości upiekłam w piekarniku (ok. 15 minut w 170'C) i zdecydowanie polecam te z patelni - są o wiele smaczniejsze :).  
Należy użyć surowej ciecierzycy, z gotowanej mogą się trochę rozpadać.  
Sodę dodajemy, aby lekko spulchnić masę i przyspieszyć proces smażenia, choć jeśli ktoś nie chce, można ją pominąć.

Składniki na ok. 14-15 kotlecików:
  • 1 szklanka surowej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (lub więcej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz, odrobina chili, kurkumy i curry
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ok. 2-4 łyżki dowolnej mąki* (u mnie zmielone płatki owsiane)
  • 1 łyżeczka kolendry i 1 łyżeczka kuminu (jeśli nie macie, można pominąć)
  • olej do smażenia

1. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody przez noc i odcedzić.
2. Cebulę i czosnek posiekać w bardzo drobną kostkę (najprościej mikserem z ostrzem "S").
3. Do miksera dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem mąki) i dokładnie zmiksować. 
4. Dodać mąkę według uznania (w ilości, aby masa była gęsta i dało się z niej lepić kotleciki).
5. Następnie mokrymi dłońmi uformować kulki:
- wielkości orzecha włoskiego, odrobinę je spłaszczyć i smażyć do zbrązowienia (ok. 5-7 minut), w głębokim i bardzo mocno rozgrzanym oleju 
lub
- większe niż orzech włoski - spłaszczyć je mocno, formując kotlety i smażyć do zbrązowienia, na bardzo mocno rozgrzanym oleju (sięgającym do poziomu połowy kotletów), przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
6. Podawać ciepłe, z dowolnym sosem i surówką, można też zawinąć w tortillę, z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego.


*Osoby nie tolerujące glutenu - mąka bezglutenowa, diabetycy - żytnia razowa lub psyllium.



18 komentarzy:

  1. A ja zawsze się zastanawiałam, co to ten falafel

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie wege kotleciki ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej! Mam takie pytanie - jeżeli zapomniałam namoczyć ciecerzycę dzień wcześniej, a dzisiaj chciałabym zrobić falafel to mogę użyć takiej z puszki, gotowanej na parze? Wiem, że do falafela nie należy używać gotowanej, bo kotleciki się rozpadną.. No ale ta z puszki nie jest taka bardzo miękka.. Hm.. mam dylemat.. :/

    Pozdrawiam serdecznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam wprawdzie z surowej, ale można spróbować z gotowanej czy z puszki, tylko kotleciki trzeba delikatnie łopatką przekręcać na drugą stronę i być może trzeba będzie dodać trochę więcej mąki. Spróbuj i daj znać jak wyszły :)

      Usuń
    2. OK! Podejmę się tego wyzwania! ]:>

      Usuń
    3. Zrobione! Wyszły świetnie! Chyba nie rozwalały się dlatego, że dodałam jajko ;) Później prześlę zdjęcie :)

      Usuń
    4. Super! Cieszę się smakowały i że podzieliłaś się z nami swoją opinią:) Czekam w takim razie na zdjęcie:)

      Usuń
  5. Z ciecierzycy ? kurcze nigdy nie robiłam, ciekawe czy jakbym podała mojemu mężowi to będzie zadowolony, może w przyszłym tygodniu spróbuje :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lidia, mój mąż bardzo lubi mięso, a te zjadł również ze smakiem. Polecam podać je z jakimś sosem i surówką.

      Usuń
  6. Zrobiłam i wyszło pycha. Ku zdziwieniu smakowało całej rodzinie, mięsożercom również.Smażyłam w dużym garnku w sporej ilości oleju. Potem wyłożyłam na ręcznik kuchenny. Po konsultacji okazało się, że bez mąki też wychodzą ( ja zrobiłam z żytnią). Na pewno będę powtarzać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! U mnie było podobnie. Mój mięsożerca był zachwycony smakiem i zażyczył sobie częściej takiego obiadu ;)

      Usuń
  7. Moczyłam ciecierzycę przez jakieś 15h,ale nie mogę jej zmiksować,bo jest zbyt twarda. Czy nie powinno się jej ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, na pewno nie gotujemy ciecierzycy. Najszybciej zmiksować w mikserze - ostrzami "S".

      Usuń
    2. Próbowałam rozdrobnić ciecierzycę mikserem,blenderem - niestety na marne,ponieważ jest zbyt twarda. No nic,za kilka dni zrobię kolejne podejście. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  8. ja namoczoną ciecierzyce mielę w maszynce do mięsa i jest ok.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam ogromny problem z rozdrobnienuem ciecierzycy😔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chodzi o zmiksowanie tego na gładką papkę, a nawet jak będą drobne kawałeczki ciecierzycy, też będzie ok.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).