11 stycznia 2014

Chleb fitness z otrąb owsianych wg Konrada Gacy


Chleb fitness z otrąb owsianych wg Konrada Gacy
Chleb stylu fitness z książki "Konrad Gaca. Moje odchudzanie". 
Jak na chleb dla osób na diecie, w smaku jest całkiem niezły, choć raczej suchy (następnym razem doleję odrobinę więcej wody).  
Mimo tego, że w przepisie nie ma soli, obawiałam się smaku i dodałam płaską łyżeczkę. W przepisie była suszona żurawina (ale ją pominęłam) oraz mleko (użyłam wody).

Z powodu tak dużej ilości otrąb, zjedzony w zbyt dużych ilościach, może mieć właściwości przeczyszczające;).
  • 400 g otrąb owsianych
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego 
  • 1 opakowanie drożdży w proszku (7g)
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżka orzechów włoskich i sezamu (dla smaku)
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika 
  •  
  • 1 łyżka masła bez soli (dałam olej)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody

  1. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić.
  2. Wymieszać wszystkie suche składniki. 
  3. Następnie wlać żółtka i wodę, wymieszać. 
  4. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać. 
  5. Przełożyć do małej formy i piec około 35-40 minut w 180'C.
  6. Kroić najlepiej na drugi dzień.

15 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Osobiście nie umiem piec pieczywa. Piekarnik mnie nie lubi. :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego, piecze się jak placek, na pewno wyjdzie :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. "Otręby mają wyłącznie wartość liczby mnogiej. Dopełniacz brzmi otrąb lub otrębów, obie formy są uważane za poprawne."
      — Mirosław Bańko, PWN

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjnie i zapewne smakuje wyśmienicie :) Będę musiała się o tym przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Jak na chlebek z samych otrąb, smakuje całkiem nieźle.

      Usuń
  4. cóż mogę powiedzieć, REWELACYJNY PRZEPIS!
    przy najbliższej okazji wpadam na kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ja go wymyśliłam ;) ale dla osób na diecie przepis idealny :)

      Usuń
  5. Dobry przepis, smaczny chleb ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, zastanawiam się czy dałoby radę z otrębami owsianymi na pół z zytnimi gdyż tylko takie posiadam w tej ilości :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam .Ciekawy przepis . Czy nie ma szans na zrobienie tego chleba w automacie do chleba? Pozdrawiam Olga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga, nie próbowałam. Może zaryzykuj i daj nam znać, czy się udało ;).

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.