Jest szybka w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Będzie smakować z każdym chlebem (na zdjęciu z chlebem gryczanym na zakwasie).
- 1 puszka soczewicy brązowej (lub 3/4 szklanki ugotowanej soczewicy)
- 1/3 szklanki nasion słonecznika
- 6-7 suszonych pomidorów z zalewy
- 1-2 łyżki oleju z zalewy po pomidorach
- pieprz cayenne, pieprz czarny, sól do smaku
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
- Lekko wystudzić i wsypać do miksera lub blendera.
- Soczewicę odcedzić.
- Do blendera dodać soczewicę, pomidory, pieprz oraz olej i zmiksować.
- Na koniec spróbować, ewentualnie przyprawić lub dolać odrobinę oleju albo wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Przechowywać w słoiku, w lodówce.
Fajna pasta, a że szybka to ogromny plus :)
OdpowiedzUsuńPasta rewelacyjna widać;) i ciekawe skladniki
OdpowiedzUsuńczy może być soczewica czerwona lub zielona?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńojjj chyba się skuszę
OdpowiedzUsuńZachęcam :), daj znać czy smakowała :).
UsuńPolecam też przepisy na inne pasty, jest z czego wybierać... ;).