24 grudnia 2013

Chleb gryczano - żytni na zakwasie

Tym razem przepis na chleb ze sporym dodatkiem mąki gryczanej, która sprawia, że chleb jest lekko kwaśny w smaku i wyczuwalny jest w nim posmak gryki. Polecam do niego dodać dodać czarnuszkę, mak i cebulkę suszoną, aby odrobinę to zmienić. 
Jeśli komuś woli tradycyjny smak chleba, polecam przepis np. na chleb pszenno-żytni na zakwasie
czy żytni na zakwasie


Składniki na 2 małe keksówki (20 cm):

  • 500 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki żytniej (typ 720)
  • 770 ml letniej wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki zakwasu (u mnie pszenno-żytni)
  •  
  • 1/2 szklanki różnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, mak, siemię lniane)
  • 1/2 szklanki otrąb
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  1. Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed pieczeniem.
  2. Wszystkie składniki ciasta, łącznie z zakwasem wyrobić (z wyjątkiem ziaren, otrąb i płatków).
  3. Ciasto odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce.
  4. Odłożyć kilka łyżek ciasta na zakwas do wyparzonego wcześniej słoika. 
  5. Do reszty ciasta dodać pozostałe dodatki, wymieszać i przełożyć do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych otrębami (lub do silikonowych keksówek). 
  6. Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami. Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.
  7. Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez ok. 55-60 minut. 




 

12 komentarzy:

  1. No i przekonałaś mnie ;) Będę piekła chleb ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Czekam w takim razie na zdjęcie pierwszego chleba :)

      Usuń
  2. Jest fantastyczny! Pyszny, ciężki,nie jest suchy i mega zdtowy. Taki jak uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angeliko, bardzo mnie cieszy, że Ci smakował :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Witam
    Mam pytanie czy to ciasto powinno być lejące, bo mi takie wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto przed pieczeniem powinno być rzeczywiście odrobinę rzadsze od typowych ciast chlebowych, ale na pewno nie lejące; jest raczej gęste. Proszę dosypać trochę więcej mąki.

      Usuń
  4. Fajny przepis, mam jedno pytanie: zakwas ma być aktywny (np 12 h po dokarmieniu), czy po prostu wyjęty z lodówki i w temperaturze pokojowej (czyli głodny, przed dokarmieniem)?
    Pozdrawiam
    Koma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas nie może być zimny. A po ogrzaniu:
      -albo go dokarmiamy i czekamy aż lekko podrośnie, wtedy dodajemy do ciasta, mieszamy, dodajemy płatki i ziarna i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin
      -albo dodajemy go do wszystkich składników ciasta i odstawiamy ciasto aż lekko wyrośnie, po czym zabieramy część ciasta do słoika, a do pozostałego ciasta dodajemy płatki i ziarna

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź i pozdrawiam!
    Koma

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie, do tej pory piekłam chleb, do którego dodawałam 1/3 zakwasu, na ilość mąki, czyli 1-kub.mąki żytniej razowej i 2 inne. plus 1 kubek zakwasu. Czy te 3-4 łyżki zakwasu są wystarczające na ilość mąki w przepisie? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz silny, stary zakwas, to wystarczą 3-4 pełne łyżki. Jeśli zakwas niedawno zrobiłaś i piekłaś na nim chleb dopiero kilka razy, trzeba dodać więcej zakwasu.

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks