28 grudnia 2013

Pyszny chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie
Kolejny chleb na zakwasie. Tym razem z przewagą mąki żytniej. 
Wychodzi miękki, wilgotny i długo pozostaje świeży. Rodzina się nim zajada. Polecam i zachęcam do wypróbowania.

Składniki na 2 małe keksówki (20 cm):

  • 500 g mąki żytniej (typ 720)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
  • 750 ml letniej wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki zakwasu
  •  
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych (np. Kupiec)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanka różnych ziaren (np. słonecznik, dynia, siemię lniane)

  1. Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed pieczeniem.
  2. Wszystkie składniki (z wyjątkiem płatków, otrąb i ziaren) wyrobić. Ciasto zostawić na dwie godziny.
  3. Odłożyć kilka łyżek ciasta na zakwas do wyparzonego wcześniej słoika. 
  4. Do reszty ciasta dodać pozostałe dodatki, wymieszać i przełożyć do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych otrębami (lub do silikonowych keksówek). 
  5. Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami. Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.
  6. Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 70-80 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).

6 komentarzy:

  1. Widzę, że często chleby pieczesz. Zazdroszczę. Ja zawsze mam, ale coś ważniejszego się wkradnie i nie ma kiedy. Nie ma jednak nic lepszego, niż taki domowy chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda:) A przygodę z pieczeniem chleba polecam rozpocząć od wypieków drożdżowych, które są zdecydowanie mniej czasochłonne :).

      Usuń
  2. Piekę ten chleb od kilku miesięcy i nie trafiłam na lepszy codzienny :)
    Wiola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiolu, dziękuję za miłe słowa :). Może podzielisz się zdjęciem? :).
      Zachęcam Cię również do przejrzenia etykiety "pieczywo", znajdziesz tam ciekawych przepisów na chleb i może znajdziesz coś innego, dla odmiany ;).
      Ostatnio mam fazę na chleb owsiany, bo nie trzeba na niego tak długo czekać, tylko od razu po wymieszaniu składników wędruje do piekarnika.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mój piekarnik na 200'C tak pali ,że po 30 minutach chleb wygląda jak węgiel,a jak piekę ciasta w 180'c to są anemiczne . Nie wiem co jest tu grane.Pozdrawiam Tenia

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks