Przepis z opakowania po stempelkach nie zawierał proszku do pieczenia, więc spróbowałam zrobić podobne ciastka, ale z własnych proporcji i z dodatkiem przyprawy do piernika.
Dla uzyskania ciemniejszego koloru można dodać odrobinę kakao, a jeśli nie używacie stempelków, można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- 310 g mąki pszennej
 - 100 g cukru (lub cukru pudru)
 - 75 g masła
 - 2 jajka
 - 6 łyżeczek przyprawy do piernika
 
- Masło miksować mikserem do uzyskania puszystej konsystencji.
 - Dodać cukier, jajka, ponownie zmiksować.
 - Zmniejszyć obroty, dodać przyprawę do piernika i stopniowo dodawać mąkę.
 - Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.
 - Rozwałkować delikatnie ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka.
 - Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piec w temperaturze 150'C w piekarniku z termoobiegiem, lub w 170'C z nagrzewaniem z dołu i z góry przez ok. 10-14 min (w zależności od grubości ciastek).
 
fajnie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takie ciasteczko.
OdpowiedzUsuńale cudeńka! ;)
OdpowiedzUsuń