28 grudnia 2013

Pyszny chleb żytni na zakwasie

chleb żytni na zakwasie
Kolejny chleb na zakwasie. Tym razem z przewagą mąki żytniej. 
Wychodzi miękki, wilgotny i długo pozostaje świeży. Rodzina się nim zajada. 
Polecam i zachęcam do wypróbowania.

Składniki na 2 małe keksówki (20 cm):

  • 500 g mąki żytniej (typ 720)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
  • 750 ml letniej wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki zakwasu
  •  
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanka różnych ziaren (np. słonecznik, dynia, siemię lniane)

  1. Zakwas wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej przed pieczeniem.
  2. Wszystkie składniki (z wyjątkiem płatków, otrąb i ziaren) wyrób ręcznie lub robotem. Ciasto odstaw na dwie godziny.
  3. Odłóż kilka łyżek wyrobionego ciasta na zakwas do wyparzonego wcześniej słoika (Robię tak, gdy mam mało zakwasu w słoiku i cały będzie wykorzystany do wypieku. Jeśli masz dużo zakwasu, to dokarmiaj go normalnie, a do przepisu w p.1 wyłóż ze słoika 4 łyżki zakwasu).
  4. Do reszty ciasta dodaj pozostałe dodatki, wymieszaj i przełóż do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych otrębami (lub do silikonowych keksówek). 
  5. Zwilż wierzch ciasta mokrą ręką i posyp ziarnami. Zostaw na 10-12 godzin przykryte ściereczką.
  6. Piecz na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 70-80 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryj folią aluminiową).
Po więcej przepisów zapraszam do etykiet: pieczywo, chleby na zakwasie , chleby na drożdżach, pieczywo na sodzie.

Przesyłajcie mi zdjęcia Waszych wypieków - umieszczę je w galerii na FB

9 komentarzy:

  1. Widzę, że często chleby pieczesz. Zazdroszczę. Ja zawsze mam, ale coś ważniejszego się wkradnie i nie ma kiedy. Nie ma jednak nic lepszego, niż taki domowy chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda:) A przygodę z pieczeniem chleba polecam rozpocząć od wypieków drożdżowych, które są zdecydowanie mniej czasochłonne :).

      Usuń
  2. Piekę ten chleb od kilku miesięcy i nie trafiłam na lepszy codzienny :)
    Wiola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiolu, dziękuję za miłe słowa :). Może podzielisz się zdjęciem? :).
      Zachęcam Cię również do przejrzenia etykiety "pieczywo", znajdziesz tam ciekawych przepisów na chleb i może znajdziesz coś innego, dla odmiany ;).
      Ostatnio mam fazę na chleb owsiany, bo nie trzeba na niego tak długo czekać, tylko od razu po wymieszaniu składników wędruje do piekarnika.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mój piekarnik na 200'C tak pali ,że po 30 minutach chleb wygląda jak węgiel,a jak piekę ciasta w 180'c to są anemiczne . Nie wiem co jest tu grane.Pozdrawiam Tenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik jest inny. Skoro zauważyłaś przypalanie na 200, to należy zmniejszyć temperaturę w przypadku chleba, np. na 190 i kontrolować czy nie pali - wówczas można przykryć folią aluminiową, a następnym razem próbować na 180 i piec nieco dłużej.

      Usuń
  4. Piekłam chleb po raz pierwszy i szczeze mówiąc lepszego w życiu nie jadłam. Zjedliśmy jeszcze ciepły z samym masełkiem.
    Rewelacyjny przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, dziękuję za tak miłe słowa. Chleb jest rzeczywiście pyszny i każdy go chwali, kto spróbuje. Pozdrawiam :).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).