Sałatka z indykiem i burakiem
Gdy zostanie nam kawałek mięsa z obiadu, możemy go wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, np. na kolację. U mnie to akurat pierś z indyka, ale równie dobrze może być kurczak.
- 1/2 pojedynczej piersi z indyka (lub 1 pojedyncza pierś z kurczaka)
- duża garść mieszanki sałat (np. rukoli i sałaty lodowej)
- 2 łyżki nasion słonecznika
- pół małego świeżego buraka
- przyprawa do mięs, pieprz, papryka słodka
- suszony czosnek
- odrobina oleju do smażenia
- oliwa do sałaty
- mieszanka ziół do sałatki
- Pierś z indyka przekroić w poprzek (na cieńsze płaty mięsa), następnie oprószyć przyprawami i usmażyć na niewielkiej ilości oleju (lub użyć pozostałego mięsa z obiadu).
- Po przestudzeniu mięso pokroić na małe kawałki.
- Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.
- Braka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, lub pokroić w cienkie słupki. Oprószyć suszonym czosnkiem.
- Do miski przełożyć sałatę i nasiona słonecznika, oprószyć ziołami do sałatki i polać oliwą. Wymieszać.
- Dodać mięso, wymieszać i na koniec posypać wiórkami buraka.
- Najlepiej spożyć od razu (przy dłuższym przechowywaniu sałatki, burak może lekko zabarwić mięso).
Fajna, zrobię w weekend rodzince :)
OdpowiedzUsuńSuper, zachęcam. Cieszę się, że przepis Ci się spodobał.
UsuńTakiej sałatki jeszcze nie próbowałam - zawsze coś nowego do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam surowego buraka:) na pewno nie trzeba go jakoś podpiec lub podgotować? Chciałam się upewnić:)
OdpowiedzUsuńBurak ma być świeży, bardzo cienko pokrojony. Spróbuj. Jeśli nie będzie Ci odpowiadał smak świeżego buraka w sałatce, zawsze możesz użyć ugotowanego (można np. kupić już ugotowane buraki w sklepach, jeśli nie chcesz gotować).
Usuń