Ugotowanie lub upieczenie buraka zajmuje trochę czasu, dlatego jeśli zależy nam na czasie, można kupić już ugotowane buraki.
Składniki na 1 porcję:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- ok. 1 szklanka brokułów
- 1 mały burak
- 1-2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki oleju (najlepiej takiego, który zmienia smak potrawy, np. lniany, rydzowy, rzepakowy tłoczony na zimno)
- szczypta suszonego czosnku
- sól
- szczypta przyprawy do sałatek
- odrobina soku z cytryny, według uznania
- Buraka ugotować lub upiec, następnie przestudzić, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i posypać suszonym czosnkiem.
- Kaszę ugotować w 1/2 szklanki wody (lub użyć kaszy pozostałej z obiadu).
- Brokuły ugotować.
- Kaszę i brokuły wyłożyć na talerz.
- Dodać buraka (w zależności od upodobań - na zimno lub na ciepło).
- Całość posypać nasionami słonecznika, przyprawić dowolną przyprawą do sałatek lub solą oraz polać olejem.
Same cudowności na talerzu :)
OdpowiedzUsuńJakie cudne kolorki na talerzu. Nim człowiek sięgnie po widelec już oczami się naje. :)
OdpowiedzUsuńElżbieta, dziękuję :). W jedzeniu, oprócz smaku, ważny jest też aspekt wizualny (choć niektóre potrawy zawsze wyglądają kiepsko na talerzu, np. bigos;) ).
UsuńBrawo brawo ... chyba bardziej zdrowego drugiego dania obiadowego to ja jeszcze nie widziałem !!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zachęcam zatem do zrobienia :)
Usuńzdrowo i pysznie :) to lubię :)
OdpowiedzUsuńFajne, ale przydałby się jakieś mięsko ja sobie zrobiłam z kurczakiem.
OdpowiedzUsuńBeata, to tylko pomysł na danie w wersji wege. Oczywiście do każdej takiej propozycji, jak najbardziej można dodać mięso :). Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :). Pozdrawiam.
Usuń