19 maja 2015

Kasza jaglana z burakiem i brokułami

Kasza jaglana z burakiem i brokułami
Propozycja na zdrową kolację, lunch do pracy czy wegański obiad. Jeśli mamy już ugotowanego burka, to przygotowanie zajmie nam niecałe pół godziny.
Ugotowanie lub upieczenie buraka zajmuje trochę czasu, dlatego jeśli zależy nam na czasie, można kupić już ugotowane buraki.
Składniki na 1 porcję:
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 1 szklanka brokułów
  • 1 mały burak
  • 1-2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oleju (najlepiej takiego, który zmienia smak potrawy, np. lniany, rydzowy, rzepakowy tłoczony na zimno)
  • szczypta suszonego czosnku
  • sól
  • szczypta przyprawy do sałatek
  • odrobina soku z cytryny, według uznania


  1. Buraka ugotować lub upiec, następnie przestudzić, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i posypać suszonym czosnkiem. 
  2. Kaszę ugotować w 1/2 szklanki wody (lub użyć kaszy pozostałej z obiadu). 
  3. Brokuły ugotować. 
  4. Kaszę i brokuły wyłożyć na talerz. 
  5. Dodać buraka (w zależności od upodobań - na zimno lub na ciepło).
  6. Całość posypać nasionami słonecznika, przyprawić dowolną przyprawą do sałatek lub solą oraz polać olejem.


8 komentarzy:

  1. Jakie cudne kolorki na talerzu. Nim człowiek sięgnie po widelec już oczami się naje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elżbieta, dziękuję :). W jedzeniu, oprócz smaku, ważny jest też aspekt wizualny (choć niektóre potrawy zawsze wyglądają kiepsko na talerzu, np. bigos;) ).

      Usuń
  2. Brawo brawo ... chyba bardziej zdrowego drugiego dania obiadowego to ja jeszcze nie widziałem !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowo i pysznie :) to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, ale przydałby się jakieś mięsko ja sobie zrobiłam z kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, to tylko pomysł na danie w wersji wege. Oczywiście do każdej takiej propozycji, jak najbardziej można dodać mięso :). Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :). Pozdrawiam.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).