W smaku bardzo przypomina pomidorówkę z ryżem. Dlatego jeśli Wasze dzieci nie lubią soczewicy lub kaszy jaglanej, to idealny sposób na ich przemycenie ;). Można też zmiksować ją po przyrządzeniu, na zupę krem. Jej przygotowanie zajmie niecałe pół godziny.
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łyżki domowej przyprawy jarzynki
- 2 puszki pomidorów krojonych
- opcjonalnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- szczypta suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- olej do smażenia
- ok. 2 l. wody lub bulionu
- Pokrojoną cebulę podsmaż na małej ilości oleju.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce.
- Do gotującej się wody wsyp przepłukaną soczewicę oraz
kaszę jaglaną.
- Dodaj cebulę i marchewki oraz przypraw i gotuj na małym ogniu przez ok. 10min.
- Następnie dodaj pomidory oraz koncentrat i gotuj do miękkości przez kolejne 10 minut. Uzupełnij wodą (w zależności od tego, czy lubisz gęstą czy rzadszą zupę).
- Tuż przed końcem dodaj siekaną natkę pietruszki.
Pomidorową lubię ze wszystkim nawet popijać samą :)
OdpowiedzUsuńPomidorową chyba lubi większość osób i bez względu na dodatki - zawsze smakuje :).
UsuńOjej, cudowny przepis!
OdpowiedzUsuńA do tego taki prosty w wykonaniu, zachęcam do zrobienia :)
Usuń