28 sierpnia 2014

Domowa przyprawa jarzynka (vegeta) - jak ją zrobić?

Jak zrobić domową przyprawę jarzynkę (vegetę, jarzynkę)?Jeśli używacie sklepowej jarzynki (przyprawy uniwersalnej/ vegety) - koniecznie sprawdźcie jej skład, a później ją wyrzućcie ;). 
Jeśli chcecie użyć czegoś zdrowszego zamiast niej, polecam domową wersję przyprawy, która zawiera same naturalne składniki.

  • 1 szklanka mieszanki suszonych warzyw (marchew, pasternak, cebula, pietruszka, por, seler, pietruszka nać, koper nać, lubczyk nać)
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki soli morskiej
  • kilka ziaren pieprzu (np. kolorowego)
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • duża szczypta słodkiej czerwonej papryki 
  • duża szczypta suszonego czosnku 
  • (opcjonalnie 1 łyżeczka kurkumy lub inne ulubione przyprawy według uznania)
  1. Wszystkie składniki wsyp do blendera i zmiel pulsacyjnie, na drobno (najlepiej jeszcze drobniej niż ja zmieliłam).
  2. Przesyp do słoika.


25 komentarzy:

  1. Genialny pomysł! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam pomóc :). Polecam się na przyszłość ;).

      Usuń
  2. Bardzo przydatny wpis, wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! W końcu coś, bez tej całej chemii, jaką raczą nas producenci żywności. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysł, jeszcze tylko trzeba zdobyć dobrą mieszankę suszonych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, trudno zdobyć taką mieszankę samych suszonych warzyw (wiem, że na pewno jest w sklepie intern. Evita). Nie widziałam podobnej w żadnym supermarkecie (a jeśli ktoś spotkał, niech da znać w którym).

      Usuń
    2. Suszone warzywa kupicie w lidlu :)

      Usuń
    3. Ja suszone warzywa robię sama. Drobno i cienko je kroję a potem do suszarki (taka na grzyby czy owoce). Wtedy ma się swoje i to co się lubi :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    4. Wystarczy zetrzeć warzywa z targu na tarce rozlozyć na tacce i wysuszyć.
      Robię tak każdego lata
      Aga

      Usuń
    5. Można kupić w Chacie Polskiej i w Aro bez chemii. Podpowiadam ja ściągnęłam sobie aplikacje zdrowe zakupy i skanuje kody kreskowe.

      Usuń
    6. Taką mieszankę suszonych warzyw dostaniecie w Real lub Auchan w małych opakowaniach lub na dziale z żywnością na wagę cena to ok. 3zł / 100g

      Usuń
    7. Całkiem fajne mieszanki są w Auchan na tzw "ryneczku". Pakowane po 500g i na wagę tez

      Usuń
    8. Mieszankę i pojedyncze suszone warzywa można dostać w Lewiatanie i małych osiedlowych warzywniakach ;)

      Usuń
  5. Super pomysł, ponieważ już dawno zrezygnowałam z tradycyjnej "vegety" a to fajna zdrowa alternatywa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa propozycja, szczególnie na zimę, chociaż ja osobiście wolę doprawiać świeżymi ziołami i budować smak na bazie składników, z którymi pracuję. Ale na szybkie gotowanie jak najbardziej! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie suszone warzywa mozna kupic w dobrym warzywniaku (ok 8zl/kg) lub na bazarze, raczej nie w supermarkecie ;p kiedys moi dziadkowie robili taki susz sami i wtedy to bylo najlepsze ;) a wegete robie sama juz od dawna i bardzo polecam, wychodzi tanio, zdrowo i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Suszone warzywa mozna zrobic samemu. Wszystkie skladniki zetrzec na tarce i wysuszyc w otwartym piekarniku lub suszarce do grzybow. Wtedy mozna dac takie warzywa jak sie lubi i w proporcjach wg siebie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja używam VEGETY EKO - taka w jasnym opakowaniu z zielonymi listkami, tylka warzywa suszone+ sól. Ale ten przepis genialny, zrobię sobię sama VEGETĘ EKO made by me:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od dawna robię własną "vegetę" za każdym razem modyfikuję skład, przez co za każdym razem ma inny smak :). Suszone warzywa można kupić bez problemu w marketach i nawet nie zawierają konserwantów i polepszaczy. Zdecydowanie polecam :D.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy ktoś wie, jak własnoręcznie ususzyć pora, cebulę i czosnek?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeżeli ma być do wszystkiego nie dałabym papryki i czosnku, bo nie pasują do wszystkich potraw np. rosołu. Mieszankę suszonych warzyw kupuję w zwykłym markecie, występuje w postaci sprasowanej kostki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super.Ja używam samych suszonych warzyw lub Vegete Natur.Jest bez "zbędnych poprawiaczy".Również polecam.

    OdpowiedzUsuń
  14. GENIALNY WPIS !!! BARDZO DZIĘKUJĘ !!!

    Dodam, że domowa "wegeta" jest o wiele zdrowsza niż ta z korporacji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo i polecam się na przyszłość ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).